Platentasje van Staffhorst


Leuke vondst: een oud platentasje van Staffhorst, ongetwijfeld om singles in te verpakken. Het tasje heeft een opvallende vormgeving, met zowel op de voor- als achterkant een fantasievolle illustratie waarop veel te zien is. Van wanneer zou het dateren, jaren ’70?

Op het tasje staan de adressen van drie filialen van Muziekhandel Staffhorst getekend:

  • Drieharingstraat 27-29 (zijstraat van de Oudegracht, laten zaten Ear & Eye en Boudisque op dit adres)
  • Nachtegaalstraat 7-9 (Het Utrechts Archief heeft een vage foto uit de jaren ’50)
  • Antonius Matthaeuslaan 1 (buiten het centrum, in Tuinwijk)

Het tasje was in ieder geval van ruim voor de opening van de nieuwe cd-winkel in de St. Jacobsstraat in 1990 en de ingebruikname van het karakteristieke hoekpand aan het Vredenburg. Tegenwoordig heeft het van origine familiebedrijf alleen nog een winkel in muziekinstrumenten aan het Paardenveld.

Staffhorst was jarenlang een van de bekendste verkopers van audio-apparatuur en grammofoonplaten in Utrecht. Harry Knipschild schrijft op zijn blog dat platenmaatschappijen in de jaren ’60 aan Staffhorst de nieuwste plaatjes konden leveren: “Hein Staffhorst had een positieve benadering. Zijn winkel was er een voor ‘toffe jongens’, maakte hij steeds duidelijk. Staffhorst wilde een actieve winkel hebben en stond dus voorop als er nieuwe interessante releases waren.”

Tot slot een intrigerende advertentie uit het Utrechts Nieuwsblad van 1963. Als je na 6 uur nog een cadeautje wilde, kon je een cadeaubon halen uit de automaat van Staffhorst in de Nachtegaalstraat. Het woord bonnen staat tussen haakjes, zouden er ook plaatjes in de automaat hebben gezeten, zoals in dit voorbeeld?

Zie ook mijn overzicht met Utrechtse platenzaken.

Reacties

  1. Martin Staffhorst zei

    Het ontwerp is gemaakt door Arne Zuidhoek. Het bedrijf Muziek Staffhorst begon als muziekinstrumenten detailhandel in 1937 . En dat bedrijf bestaat nog steeds. Martin Staffhorst

  2. Bij Muziek Staffhorst Paardenveld 1 te Utrecht is het zakje nog steeds verkrijgbaar !