Mijn Record Store Day in Utrecht

Zaterdag 21 april 2012 was de derde Nederlandse editie van Record Store Day. Dit fenomeen begon een paar jaar geleden in de USA en heeft zich nu internationaal verspreid. Op deze dag wordt er extra buzz gecreëerd rond platenzaken, aan de hand van optredens in winkels en speciale vinyl-uitgaven.

Zoals bekend is het aantal muziekwinkels de laatste jaren flink geslonken. Of Record Store Day veel nieuwe klandizie oplevert, durf ik te betwijfelen. Het is vooral een leuke dag voor de bestaande liefhebbers. Tijdens de vorige edities bezocht ik wat winkels voor de sfeer, maar waren er niet echt (betaalbare, essentiële) releases van favoriete artiesten die ik per se wilde aanschaffen. Deze Record Store Day had ik wel m’n zinnen gezet op een paar platen.

Pas begin van de middag ging ik de stad in. Niet alleen was het slecht weer, ik wilde ook eerst nog een buurtrommelmarkt bezoeken. Daar scoorde ik een stapeltje cd’s uit de collectie recensie-exemplaren van een bekende popjournalist, maar dit terzijde.

Mijn eerste stop was bij de Plaatboef aan de Oudegracht, een van de drie platenzaken in Utrecht die meededen aan Record Store Day. In de winkel waren geen speciale activiteiten, maar de Plaatboef had wel diverse speciale uitgaven ingekocht. Hier bemachtigde ik een 12” van Dead Can Dance (met 4 prachtige nummers van een John Peel-sessie uit 1983) en een 10” van Sigur Rós (leuke gimmick: hij speelt van binnen naar buiten af!). Bij mijn aankoop kreeg ik de gratis single ‘B-kantje’ die Spinvis voor deze dag had gemaakt.

Vervolgens ging ik naar Plato in de Voorstraat, waar het aanmerkelijk drukker was. Er werd druk gegraaid in de speciale dozen met Record Store Day-releases. Leuk te zien dat ook veel ‘jongeren’ een plaat in hun handen hielden. Ik kon weer wat vinyl van m’n verlanglijstje afstrepen: een mini-lp met remixes van Moon Duo en een 12” van The Pains of Being Pure at Heart (op fraai paars vinyl). Ook kocht ik een plaat die ik over het hoofd had gezien in de releaselijst: een split 12” van Ulrich Schnauss & Mark Peters aan de ene kant en Pyrolator aan de andere kant. Prachtige elektronische muziek, misschien wel mijn beste aankoop deze dag. Verder scoorde ik de aanlokkelijke documentaire Vinylmania op dvd, waarover binnenkort meer…

De enige plaat die ik nog graag wilde was de 10” van neo-classicisten Nils Frahm en Ólafur Arnalds, maar die was al op bij Plato. Op naar de volgende bestemming: Boudisque aan het Vredenburg. Frahm & co waren daar ook niet voorradig (ik moest de naam zelfs spellen). Ik troostte mij met de aanschaf van een 12” van Animal Collective (eigenzinnige soundtrack voor een kunstinstallatie) en een single van Tangerine Dream (heruitgave van hun eerste single uit 1971).


Nu ik toch bij Boudisque was, kon ik meteen het optreden van Lola Kite meepikken. Helaas arriveerden de heren met de nodige vertraging van hun vorige gig in Amsterdam. Het werd toch een aanstekelijk optreden in de knusse setting van de platenzaak. Doordat het programma uitliep, kon ik The Kik in Plato niet meer zien, maar je kunt niet alles hebben. Dan maar naar huis met m’n drie linnen ‘RSD-tasjes’ om de nieuwe aanwinsten op de draaitafel te leggen.

De volgende dag zag ik dat diverse releases al voor veel geld op eBay stonden, zoals de single van The Sex Pistols. De 10”-singles van Morrissey en Kate Bush waar ik nog over twijfelde, bleken achteraf ook een goede investering te zijn geweest. Maar niet getreurd, het ging me niet om het scoren van dure collector’s items, maar om het verwerven van mooie nieuwe muziek, wat prima is gelukt.