Spaanse persing


Normaal ben ik niet zo’n fanatieke verzamelaar dat ik speciale persingen uit verschillende landen probeer te bemachtigen. Maar The Sound, de groep rond de reeds vaak betreurde Adrian Borland, is een van mijn favoriete bands. Bovendien is Spanje het enige land waar een single verscheen met Golden Soldiers als A-kant.

Vreemd, want het is een van hun pakkendste nummers, de openingstrack van het mini-album Shock Of Daylight uit 1984. De B-kant, Counting the Days, was in de rest van Europa de single, met Dreams Then Plans op de andere kant.

Extra leuk is dat de single een hoestekst in het Spaans heeft. Daarin wordt The Sound in een adem genoemd met U2, Echo & the Bunnymen en Teardrop Explodes. Deze bands brachten ‘sonidos simples y reales’, als tegenwicht tegen de ‘superproducciones electronicas’ van die tijd.

Niet geheel toevallig kocht ik dit plaatje online van een Spanjaard, meer dan een jaar geleden. Hoewel de single vrij gezocht is, was de prijs redelijk, mede doordat de hoes de nodige slijtage had.

Tot mijn verrassing kreeg ik recent een mailtje van dezelfde Spaanse verkoper. In de collectie van een vriend had hij een exemplaar van de hoes in prima staat gevonden. Voor alleen de verzendkosten zou hij hem graag opsturen, waar ik hem natuurlijk dankbaar voor was. In zijn eigen woorden was hij ‘mortified by selling a less than VG+ record sleeve’…

Golden Soldiers live in Paradiso: