Van Meel

Achterop een klassieke LP (van het Ensemble Syntagma Musicum) zat een oude sticker van een platenzaak. Het logo toont de letters VM, een afkorting van Van Meel. Er zijn twee adressen vermeld, zonder plaatsnaam. Ik weet echter dat de Huidevettersstraat een bekende winkelstraat in Antwerpen is, nabij de Meir. De Jezusstraat ligt ook in Antwerpen, vlakbij de Keyserlei.

Van Meel was een gerenommeerde winkel in Antwerpen. Een deel van een anekdote van blogger Tarkus:

Het moet januari ’78 geweest zijn toen ik met Sr. door de stad (’t stad) wandelde. Sr. had reeds een behoorlijke verzameling vinyl. Vooral klassiek, met uitstapjes naar Zuid-Amerikaanse muziek. Dé leverancier bij uitstek was het ‘Huis Van Meel’, Huidevettersstraat 22-24. Zo belandden wij ergens begin ’78 samen in dé platenzaak van Antwerpen. Moet u zich voorstellen: je kon een album aan de balie vragen en je dan afzonderen in een luistercabine om te weten welk vlees je in de kuip had.

Op een Franstalig weblog met platenzaakstickers kwam ik nog een andere sticker van Van Meel tegen.

Op het adres in de Huidevettersstraat schijnen nu een advocatenkantoor en een kledingzaak te zitten, Jezusstraat 19 is tegenwoordig een restaurant.

Reacties

 1. Peter Van de Velde zei

  Spijtig dat ik dit bericht jaren later lees, was net aan het kijken of ik nog iemand van mijn collega’s zou kunnen kontakteren, heb er 3 jaar gewerkt als verkoper in de hifi afdeling.
  Een zalige periode was dat…
  Aangezien ik zowat de jongste werknemer was, twijfel ik sterk of er nog enige reactie zou kunnen binnenkomen, ben zelf reeds 57 nu, dus is al 33 jaar geleden….

  • Walter Vanderstukken zei

   Heeft er nog iemand foto’s van de zaak?

  • De Decker Guy zei

   Dag Peter,

   Ik was op zoek naar wat meer informatie over deze zaa uit de Jezusstraat. Misschien kan u mij dat geven. Ik heb namelijk een aantal platen in mijn bezit die afkomstig zijn vanuit de zaak. Volgens mij zijn het zeer uitzonderlijke stukken. Als je dit nog ooit leest, stuur me zeker een mail. Alvast bedankt. Guy

 2. Hello Peter,
  Waarom “een zalige periode”? Graag infos 🙂
  Geraldine

 3. We hebben vorige week een caravan gekocht, deze komt uit Belgie. De tentharingen zitten in een plastic tasje van betreffende platenzaak. Grappig om daar toch iets over te vinden.

 4. Peter Van de Velde zei

  Hierzie mijn supersnelle antwoord!
  Het was er idd zalig werken. Als je tijdens de middag uitgestuurd wordt om voor de winkelverantwoordelijke, toen nog dhr. A. Rombouts, een fles wijn, een Frans brood in een nabij gelegen supermarkt mag gaan halen… Soms waren het ijsjes, soms iets van de quick… Er even tussenuit! Er heerste ook een perfecte sfeer onder elkaar.

  • Beste Peter,
   Ik ken de platenzaak Van meel zeer goed. Heb er als studente nog gewerkt en mijn moeder ongeveer haar hele leven!!!
   Zowel in Huidevettersstraat als Jezusstraat
   Groeten,
   Katelijne,