Verrijking van onze levenskwaliteit


In een bak vol singles op de zaterdagse antiekmarkt in Maastricht, viel mijn oog op een hoes met een futuristisch apparaat. De achterkant beviel mij nog beter, met een serie foto’s van een modern kantoor vol elegante dames die moeiteloos indrukwekkende apparaten bedienen van de fabrikant Honeywell Bull. Hoewel nergens vermeld op de cover, bevat de hoes een single van Vangelis.

Mainframes
De single is eind jaren ’70 uitgebracht in Duitsland, kennelijk ter promotie van de mainframe computers van de firma Honeywell Bull. Op de voorkant staat een grote afbeelding van de 61|DPS-machine, die volgens Wikipedia uit 1978 stamt. Op de achterkant zie je onder meer de types 64|DPS, de 66|DPS en 62|10.

Bull is een Franse fabrikant van mainframe computers, die draaien op het eigen besturingssysteem GCOS. Het bedrijf werd al in 1931 opgericht door de Noor F.R.om zich op de mogelijkheden van de nieuwe ponskaarttechnologie te storten. In de jaren ’60 of ’70 ging men samen met het Amerikaanse Honeywell, dat een nog langere geschiedenis heeft en vooral bekend is om zijn thermostaten.

Efficiëntie en ongekende mogelijkheden
Op Wikipedia vond ik een boeiende passage over de bedrijfspsychologie van Bull:
“De werknemers, met name de programmeurs, wisten dat hun automatiseringswerk voor bedrijven zou leiden tot ontslag onder het administratief personeel van die bedrijven. Daarom vermeden ze het gebruik van het woord ontslag en formuleerden liever een toekomst van ‘efficiëntie, ongekende mogelijkheden en verrijking van de levenskwaliteit van de mens’.”

Vangelis
De single bevat overigens geen unieke muziek, maar het bekende nummer To the Unknown man (parts 1 & 2) van Vangelis. Kennelijk vond Honeywell Bull de progressieve synthesizermuziek van de Griekse artiest goed passen bij de uitstraling van de moderne computerapparatuur.