Archives for januari 2013

Hoesvervangers

hoes-willyhermans hoes-deroos
Zelf koop ik niet snel een album zonder originele hoes. Maar winkeliers wilden natuurlijk wel de platen kwijt waarvan de hoes om de een of andere reden ontbrak. Dit deden ze natuurlijk door de prijs te verlagen, maar ook door een vervangende buitenhoes aan te bieden. Vaak was dit een saaie witte hoes, maar sommige zaken waren zo slim om hoezen te bedrukken met hun eigen reclame.
Lees verder

Alle melkbrigadiers verzamelen!

mdag-1 mdag-2
In mijn jeugd dronk ik braaf mijn pakjes schoolmelk leeg. Denk maar niet dat ik daarvoor werd beloond. Dat was vanaf 1957 tot midden jaren ’60 wel anders. Als je genoeg glazen melk had gedronken, mocht je je aansluiten bij de Melkbrigade. Je ontving zelfs een embleem voor op je mouw, om aan te tonen dat je een echte Melkbrigadier was.

Lees verder

Diskotiek van Galeries Modernes

Sticker Diskotiek Galeries Modernes

In een platenbak zag ik op een lp van James Last uit 1969 een sticker met de tekst ‘diskotiek’ en in iets kleinere letters ‘galeries modernes’. Ik neem dus aan dat de muziekafdeling van het warenhuis ‘diskotiek’ werd genoemd.
Lees verder

Onderzoek: grammofoon & literatuur

Draaiende grammofoonEen interessant onderzoek aan de Katholieke Universiteit Leuven: Tom Willaert is bezig met een proefschrift over de invloed van de uitvinding van de fonograaf of grammofoon op de (modernistische) Nederlandstalige literatuur. Dit onderzoek valt onder de vlag van MDRN, een groot onderzoeksproject gefinancierd door de K.U. Leuven dat de literatuur uit de eerste helft van de 20ste eeuw bestudeert.
Lees verder