Archives for juni 2013

Nieuwe platenbieb in Londen

biebplatenDe meeste Nederlandse bibliotheken zullen hun platencollectie al hebben afgestoten – eerder dit jaar kocht ik een flinke stapel lp’s in de uitverkoop van de Utrechtse bieb. Maar in Londen opent een tegendraads initiatief: een nieuwe bibliotheek waar je alleen vinyl kunt lenen.
Lees verder

Jeugdherbergplaatjes

premieplaat2Jeugdherbergen noem je tegenwoordig hostels, de NJHC heet alweer jaren Stayokay. In de jaren ’60 en ’70 waren jeudherbergen nog vooral goedkope vakantiehotels voor jongeren, die gezellig met z’n allen in slaapzalen vertoefden. Uit de tijd heb ik twee promotiesingles van de Nederlandse Jeugdherberg Centrale.
Lees verder

Het Instituut voor Sonologie te Utrecht

mens-melodie2In een muziekblad uit 1968 kwam ik een artikel tegen over elektronische muziek in Nederland, en in het bijzonder over het Instituut voor Sonologie in Utrecht. Hier werden vanaf 1960 muzikale experimenten uitgevoerd in een unieke studio. Niet puur om artistieke redenen, maar ook omwille van de wetenschap.
Lees verder

Een beat per dag

beat-diarySommige plaatuitgaven lijken meer op een kunstconcept dan op het uitbrengen van nieuwe muziek. Neem het concept van de Zwitserse drummer Julian Sartorius. In 2011 heeft hij iedere dag een beat (met echte drums) opgenomen. Al deze 365 stukjes geluid zijn verzameld op 12 LP’s, onder de naam Beat Diary.
Lees verder