50 jaar platenzaak Oord in Haarlem

Een jubileumplaatje van een platenzaak. In 1963 bestond Oord in Haarlem liefst 50 jaar. Al die tijd zat de winkel op het adres Grote Houtstraat 108. Om dit te vieren bracht Oord een single uit met als ondertitel ‘Een klankbeeld over vijftig jaar grammofoonplaten’.

hoes achterkant hoes 50 jaar Oord

Geopend in 1913
Op de voorkant van de hoes staan etalagefoto’s van Oord uit 1913, 1929 en 1963. Daarop is te zien dat de winkel ook platenspelers, radio’s en andere randapparatuur verkocht. De tekst op de achterkant beschrijft hoe de winkel in 1913 begon als filiaal van Willem de Jong uit Rotterdam. Al na twee jaar nam de heer Oord sr. de zaak in eigen beheer, aanvankelijk als exclusief verkoopadres van platen van His Master’s Voice.

Vraagbaak voor schijvenspeurders
Daarna bleef Oord vernieuwen. Grote verbouwingen in 1929 en 1958 “maakten het ons mogelijk gelijke tred te houden met de modernste eisen van verkoop-service”. Hierdoor kon de platenzaak vijftig jaar lang “een vraagbaak zijn van vele Haarlemse en buitensteedse schijvenspeurders.”

Winkel van Oord in de Grote Houtstraat
Een foto uit 1962 toont de winkel van Oord links in de gezellig drukke Grote Houtstraat, tegenover bioscoop Cinema Palace (bron: Noord-Hollands Archief)

Joop Doderer
Op de twee kanten van de single hoor je Joop Doderer in gesprek met een ‘medewerkster’ van de winkel. Doderer vertelt wat zijn favoriete artiesten van vroeger zijn, zoals Caruso, Zarah Leander, Hans Albers en Marlene Dietrich. Hij is verbaasd dat die muziek nu ‘zonder kraak’ beschikbaar is. De medewerkster laat hem ’tophits’ van hedendaagse artiesten horen die minstens zo goed zijn, zoals Nat King Cole, Cliff Richard en Imca Marina…
De single is te beluisteren op de site van Hendrik Janssen.

Fa. G.M. Oord, Grammofoonplaten + Pick-ups, Grote Houtstraat 145, Haarlem Tel: 023 - 311076
Later is G.M. Oord kennelijk naar een ander pand in de straat verhuisd, getuige deze platenzaaksticker (bron: Flickr)

Bovema
Het is me niet bekend tot wanneer de winkel actief is gebleven. De zoon van de eigenaar, Gerry Oord, was ook actief in de muziek. Hij richtte in 1946 platenmaatschappij Bovema op. Hij was onder meer exclusief vertegenwoordiger in Nederland van diverse EMI-labels. Zo bracht Bovema albums van The Beatles uit.

Platenhoes
Dankzij een reactie van Nienke kan ik een fraaie platenhoes van Oord laten zien. Ik schat dat hij uit de jaren ’30 is, vanwege de stijl en de 78-toerenplaat die hij bevat. Kan iemand dat misschien bevestigen?

platenhoes-oord-voorkant platenhoes-oord-achterkant

Reacties

  1. Er zijn verregaande plannen om vanaf juli 2014 tot dec. 2014 in het historisch museum te haarlem een tentoonstelling te maken over het vinylgebeuren te Haarlem, dus zeker ook over Oord’s werkzaamheden en via zijn zoon Bovema te Heemstede
    Wilt u mij berichten of er nog meer materiaal over deze platenzaak en Bovema ergens op de plank ligt opdat we dit mee kunnen nemen in het grote evenement volgend jaar.
    vr. gr. Jos Groen

  2. Dat klinkt als een leuk plan! Haarlem heeft een aardige historie met platenzaken, onder meer Hogenbijl: http://hogenbijl.nl/historie/

    Zelf heb ik niet meer materiaal, misschien andere bezoekers van deze website wel?

  3. Hallo,
    Ik ben hier terecht gekomen, omdat ik een prachtige tweedehands hoes van deze platenzaak heb gevonden en me afvroeg hoe oud deze precies is. Ik werd meer getrokken door de typografie dan dat ik van de platen ben… Ik zou het leuk vinden om er wat meer over te weten te komen.
    Groet, Nienke

  4. Dick Vermaas zei

    Hallo,
    Uiteraard ken ik de zaak Oord. En wel ’t meest in de periode jaren 60. De tijd van de Britse invasie, Beatles Stones en Kinks. Oord hanteerde een spaarkaart. 1 stempel voor de aankoop singe, 5 voor een Lp. Een volle kaart, gaf je recht, om van de Oord club lid te worden. De club bevond zich in de Gierstraat. Waarschijnlijk pal achter de zaak in de Grote Houtstraat. De club was ook door de week overdag geopend. Drank werd niet verkocht, er stond enkel een rode Cola automaat. Die overigens eenvoudig te kraken was. We gingen meestal op zaterdagavond eerst een uurtje naar de Oord Club, teneinde later naar de Heinekenbar af te zakken.