Abonnement op nieuwe platen

Een aardig nieuw initiatief: het Amerikaanse Feedbands biedt een abonnement aan waarbij je maandelijks een LP ontvangt van een veelbelovende band. De dienst geeft nieuwe bands de kans om op vinyl geperst te worden, terwijl abonnees kennis maken met muziek die ze waarschijnlijk nog niet kenden.

Feedbands maakt de selectie, je hebt zelf dus geen invloed op de platen die je ontvangt. Het abonnement kost $19,95 (+ verzendkosten) per maand, waarvoor je iedere maand 1 LP ontvangt. Op de site staat dat je niet hoeft te betalen voor de LP’s die je niet goed vindt. Wat de voorwaarden hiervoor precies zijn weet ik niet, ook niet of de dienst buiten de USA beschikbaar is.

Afgaande op de smaak van de samenstellers kun je vooral indie rock verwachten. Zelf acht ik de kans klein dat hun platen precies aansluiten bij mijn smaak. Wat dat betreft geloof ik meer in abonnementen van niche labels met een duidelijke signatuur, of van gespecialiseerde platenclubs.

Er bestaan heel wat labels die een abonnement aanbieden. Bijvoorbeeld het Duitse Vinyl-On-Demand (VOD), gespecialiseerd in (prijzige) reissues van obscuur 80’s industrial/wave materiaal. Ook Third Man Records van Jack White kent verschillende abonnementsvormen.

Een mailorder als Insound heeft ook een platenclub, waarbij je je abonneert op de plaat van de maand. Vinyl Me, Please is een vergelijkbare service, met maandelijks een speciaal geselecteerde plaat thuisbezorgd. Ook bekend is het Engelse Too Pure, met 12 7″ singles per jaar.

Op het Drowned in Sound-forum worden nog wat voorbeelden genoemd vn vinyl-abonnementen. Bestaan er eigenlijk vergelijkbare Nederlandse initiatieven?