Alle melkbrigadiers verzamelen!

mdag-1 mdag-2
In mijn jeugd dronk ik braaf mijn pakjes schoolmelk leeg. Denk maar niet dat ik daarvoor werd beloond. Dat was vanaf 1957 tot midden jaren ’60 wel anders. Als je genoeg glazen melk had gedronken, mocht je je aansluiten bij de Melkbrigade. Je ontving zelfs een embleem voor op je mouw, om aan te tonen dat je een echte Melkbrigadier was.

In 1964 kregen de M-brigadiers bij hun melkman als surprise een grammofoonplaatje, een flexidisc gedrukt door Sonopresse uit Rotterdam. Daarop stonden enkele ’toppers, die elke rasechte M-brigadier binnen een week op straat fluit’. Maar dit was niet alles. De single bevatte ook een hoorspel over verkeersveiligheid, dat de antwoorden bevatte voor de bijgeleverde prijsvraag.

mdag-3 mdag-4

Maximaal 900 goede inzenders zouden worden uitverkoren om de M-dag 64 bij te wonen, in de EXPO hal in Hilversum. Het is mij niet bekend waaruit het programma van de dag bestond en of er ook zoveel inzenders waren.

Waarschijnlijk wel, want op een gegeven moment waren bijna een half miljoen kinderen lid van de M-brigade. Mogelijk was dit ook het laatste evenement, want de kosten voor de succesvolle reclamecampagne waren niet meer op te brengen. De opvolger van de M-bridage als melkicoon werd Joris Driepinter.

Iemand is zo attent geweest om de single te digitaliseren en op YouTube te zetten. Waaronder het swingende nummer Everybody likes milk, gezongen door Donald Jones:

Verder op de single:
Milk shake twist
Grote prijsvraag
Melk de witte motor 2

Overigens verscheen er in de jaren ’60 nog een plaatje met de Mars van de M-Brigade:

Reacties

  1. Om in aanmerking te komen voor het evenement in Hilversum , moest je de vragen goed beantwoorden. Een van de vragen ging over wat je kon doen om aan de verkeersveiligheid bij te dragen. Als je daarop iets antwoordde wat met melk drinken te maken had, werd je ingeloot.

    Er waren optredens van Rob de Nijs, Trea Dobbs, Willeke Alberti etc.

  2. Hoi,
    Mocht iemand geinteresseed zijn: ik heb dit singeltje ook nog in mijn collectie. Voor een bos bloemen mag je hem hebben.

  3. Peter Cillessen zei

    Wie weet er iets over een bootreis met de m brigadiers naar Engeland. Op die boot waren bekende artiesten zoals Jan en Kjeld en Willeke Alberti. Het moet zo 1960 geweest zijn