Kerst goes disco, West-Berlijn, 1980

Behalve de evergreens die je jaarlijks op Sky Radio hoort, zijn er ook veel obscure kerstplaatjes gemaakt. Zo vond ik recent een Duitse single met eigenzinnige interpretaties van Stille Nacht en White Christmas.

Op het zilverkleurige, gevouwen en geniete hoesje staat nergens een bandnaam. De muzikanten zijn wel vermeld: Tabea Blumenschein, Frieder Butzmann, Gudrun Gut en Bettina Köster. Bepaald geen onbekenden in de Berlijnse muziekscene van begin jaren tachtig. Zo richtten Gut en Köster later de band Malaria! op (bekendste nummer: Kaltes klares Wasser).

maniad-1 maniad-3
Ten tijde van deze kerst-single waren ze actief als Mania D, een act die maar kort bestond. Ik weet niet waarom de bandnaam niet op deze single wordt genoemd. De nummers zijn in 1980 opgenomen in ‘Berlin-west’ en uitgebracht door de kleine independent Marat Records, sublabel van het tot midden jaren ’90 actieve Zensor.

maniad-2
De twee nummers op de single zijn vooral geschikt om (schoon)familie die te lang blijft plakken rond de kerstboom weg te jagen. Onder meer saxofoon, orgel en pesterig valse zang zorgen voor een prettig gestoord atonaal geheel.


Het nummer Stille Nacht Goes Disco staat overigens ook, wel als Mania D, op een heruitgave van de legendarische kerst-compilatie Ghosts Of Christmas Past (Les Disques Du Crépuscule , 1982).

Twee video-interviews met de dames van Mania D: