Dave Gahan over zijn liefde voor vinyl

David Gahan, zanger van Depeche Mode, legt in het Duitse rockblad Visions duidelijk uit waarom hij een voorliefde heeft voor platen. Als muzikant en als muziekliefhebber.

“Muziek moet ik kunnen beetpakken”
Dave ahan in Visions magazineEen ruwe vertaling uit het Duits: ‘Albums zijn grammofoonplaten voor mij, geen cd’s of downloads. Wanneer ik voor mijn eigen platen nummers schrijf, stel ik mij voor op welk moment de luisteraar de plaat moet omdraaien. En wanneer ik aan het artwork denk, zie ik altijd een grote uitklapbare hoes voor me.

Want zo luister ik zelf naar muziek: ik maak de verpakking open, lees de teksten en de informatie op de hoes, sleep de plaat met me mee en bewaak hem als een schat. Muziek is ook een tastbare ervaring. Ik moet haar kunnen beetpakken, ook wanneer ik haar later digitaliseer en op mijn audiospeler zet. Daarom bestaat er voor mij niks mooiers dan rondneuzen in platenzaken. Ik hou ervan om besluiteloos door de bakken te bladeren, tot mijn blik op een hoes valt die mij aanspreekt. Ik hoef de band niet eens te kennen, in tegendeel zelfs.’

Vervolgens vertelt Gahan hoe hij zo op het album Ágætis byrjun van de IJslandse groep Sigur Rós stuitte. Hij beschrijft hoe dit album hem onder meer leerde hoe in ingetogenheid kracht kan schuilen en minder soms meer kan zijn. Dingen die een belangrijke invloed waren bij het maken van zijn eerste soloalbum.

250 muzikanten kiezen hun favoriete album
cover Visions magazineGahan verkoos dit album in een rondvraag van het jubilerende tijdschrift Visions onder 250 muzikanten naar een album dat hun leven veranderde. Dit levert al dan niet verrassende bijdragen op van Iggy Pop (over Frank Sinatra), Mike Patton (Bad Brains), Liam Gallagher (Stone Roses), Lee Ranaldo (Joni Mitchell), Michael Rother (Jimi Hendrix), Dave Grohl (Ry Cooder), Alex Kapranos (Neil Young), Stuart Staples (Television Personalities), David Lynch (Big Brother & Holding Company), Johnny Marr (Iggy & Stooges), Billy Corgan (Rainbow), John Frusciante (Joy Division), Mark Lanegan (13th Floor Elevators), Trent Reznor (Talking Heads), Tom Barman (J.J. Cale), Thom Yorke (R.E.M.) en vele anderen.

In het overzicht wordt ook 1 Nederlands album genoemd: John Reis van het Amerikaanse Rocket from the Crypt verkiest het titelloze debuutplaat van punkband Ivy Green uit Hazerswoude-Dorp!