Diskotiek van Galeries Modernes

Sticker Diskotiek Galeries Modernes

In een platenbak zag ik op een lp van James Last uit 1969 een sticker met de tekst ‘diskotiek’ en in iets kleinere letters ‘galeries modernes’. Ik neem dus aan dat de muziekafdeling van het warenhuis ‘diskotiek’ werd genoemd.

Ook warenhuis Galeries Modernes in de Lange Viestraat verkocht platen. Ik heb daar de The Sun Sessions van Elvis Presley gekocht voor fl. 21,90 (de prijssticker zit er nog op).
– Dhr. Heijster in De Utrechter

Vanaf begin 20e eeuw zat er een warenhuis in Utrecht op de hoek van de Lange Viestraat en de Oudegracht met de naam Grand Bazar Français. In 1925 kreeg de winkel de chiquere naam Galeries Modernes. Na een grote brand in 1938 opende in 1941 een vernieuwde winkel zijn deuren. De Utrechtse winkel moest in 1981 sluiten.

1269-galeriesmodernes
Foto: Utrechts Archief

In 1982 werd Galeries Modernes opgevolgd door Kwantum. Het voor die tijd moderne gebouw is tegenwoordig in een verwaterde vorm bekend als ‘De (Blauwe) Planeet’. Beneden zitten winkels, boven onderdelen van de HKU. Er bestaan plannen voor herontwikkeling van het pand.

UN-27-03-1965-galeriesmodernes
Advertentie van Galeries Modernes in het Utrechts Nieuwsblad van maart 1965, waarin een afdelingchef en een verkoper(ster) voor de afdeling grammofoonplaten worden gezocht.

Er waren ook winkels met de naam Galeries Modernes in Rotterdam, Groningen en Den Haag. Van die laatste vestiging kan ik geen beeld vinden, maar van Gerrit Achterberg staat in de bundel ‘Ode aan Den Haag’ een fraai gedicht met de titel Galeries modernes. Volgens het Stadsarchief Amsterdam is de onderneming NV Galerie Modernes-Nederland met warenhuizen in Utrecht, Rotterdam en Den Haag overgenomen door de Bijenkorf.

Reacties

  1. Jan Vrolijk zei

    GM in Den Haag kan ik niet zo gauw voor de geest halen. Er zat wel een GM in het naburige Rijswijk, in het oude winkelcentrum In de Boogaart. Daar kwam mijn Nordmende mono cassetterecordertje vandaan in 1971.