Eenzijdige platencollecties

De meeste platenverzamelaars willen zoveel mogelijk verschillende platen. Logisch, zou je denken. Toch zijn er ook types die juist proberen zoveel mogelijk exemplaren van een en dezelfde plaat te vergaren.

jacksonthrillerEen paar jaar geleden las ik over Johan, die elk exemplaar van Michael Jackons Thriller meenam dat hij kon vinden. Waarom hij die drang had, wist hij zelf ook niet goed. Ik moet toegeven dat een vloer met 90m2 van zijn Thrillers tijdens de Mega Platen & CD Beurs van 2009 wel een apart gezicht was. Op Platenkasten.nl staan enkele foto’s van zijn collectie met 1000 exemplaren.

beatleswhitealbumBegin dit jaar berichtte Dust & Grooves over Rutherford Chang, die ook een beperkt verzamelgebied heeft: hij zoekt alleen eerste persingen van The White Album van The Beatles. Deze toonde hij in een expositie in Londen onder de naam We Buy White Albums. De expositie was ingericht als een platenzaak. Bezoekers konden door de hoezen bladeren, platen beluisteren of hun eigen exemplaar aan Chang verkopen. Het lijkt saai, alleen exemplaren van hetzelfde album, nog wel een met een effen witte hoes. In de praktijk bleek elk album net even anders te zijn, met verkleuringen, beschadigingen, erop geschreven teksten en versieringen. Ook het vinyl had zijn eigen karakter gekregen door verschillende gebruikssporen. Chang heeft onder meer een mix gemaakt waarbij 100 exemplaren tegelijk klinken.

leerintrospectionMinder grootschalig maar wel grappig was een initatief van eigen bodem: Retrospection, van een gezelschap genaamd de Etymologische Fröbelsociëteit. Tijdens de laatste Koninginnedag hadden zij een kraam met tientallen exemplaren van Introspection van Thijs van Leer, waarvan 4 delen verschenen in de jaren ’70. Met enorm succes, zodat je ze nog op elke rommelmarkt tegenkomt. Volgens de beschrijving op hun Facebook-pagina brachten zij ‘een ode aan deze vergeten klassieker, die nu de lokale kringloopzaken bevolkt’. Op Facebook is te zien en te lezen hoe dat eruit zag en hoe bezoekers reageerden op deze ongebruikelijke uitstalling. Het is mij niet bekend wat het lot van de platen nu is.