Flexi van The Actor

actor-coverDeze uitgave van The Actor is typisch een uitgave voor verzamelaars. Gelimiteerd en een apart formaat: een doorzichtige flexi-single die maar een kant afspeelbaar is. De muziek op het plaatje is niet echt uniek, hij is dus meer ‘voor de heb’.

De single bevat één nummer: Unreal Personality, een van de beste tracks van The Actor. Oorspronkelijk bracht de Nederlandse act het in 1982 uit op de cassette Exploded View. In 2013 verscheen het op een flexi-single in een oplage van 1000 op het Amerikaanse label Minimal Wave.

Dit label heeft al veel (Europese) acts heruitgegeven uit de vroege jaren ’80. Vaak obscure releases die destijds in kleine oplagen op tape of vinyl zijn uitgebracht. Muzikaal gaat het vaak om experimentele new wave of minimale synthpop. Eerdere ‘Nederlandse’ releases op het label zijn onder meer Ensemble Pittoresque, Störung en Das Ding.

actor-flexi
De klank van het plaatje is verrassend goed. Meestal draai ik flexi’s overigens met een metalen puck erop ter verzwaring, zodat hij vlak blijft liggen.

The Actor was maar kort actief. Het duo (Marcel Reimer en Sander Horsthuis) maakte vanaf 1980 enkele tapes met synth-wave in eigen beheer. In 1985 volgde een platendeal bij Mercury Records en verscheen een single met een meer jazzy sound, zonder veel commercieel succces overigens. Daarna werd het vrij stil, maar de laatste jaren zijn er enkele reissues geweest en andere tekenen van leven van The Actor.

Overigens is het niet voor het eerst dat het nummer ‘Unreal Personality ‘ op vinyl verscheen: in 2005 bracht Enfant Terrible de aanbevolen compilatie Trumpett Sounds uit, met een aantal van de beste nummers van het label Trumpett Tapes.