Getriebe uit Hannover

Getriebe - SynchronIn een tweedehands winkeltje bladerde ik routinematig door een stapeltje Duitstalige singles. Op het oog alleen schlager en hitparadepop. Toen viel mijn blik op een vreemde eend in de bijt. Een uitvouwbaar hoesje van goedkoop papier, opvallende typografie, een bandfoto met langharige types. De bandnaam Getriebe zei me niks, maar de 7″ zag er obscuur genoeg uit om mee te nemen voor 50 cent.

Getriebe - bandfoto
De muziek op de single ‘Synchron’ was zoals ik zo’n beetje verwachtte van een Duits plaatje uit 1975: vrij stevige progressieve rock met wat ‘kraut’-elementen. Zeker niet onaardig.

Getriebe ontstond in Hannover in 1971. De band mocht in 1975 een single opnemen na het winnen van een festival. Voor zover ik weet zijn deze ruim 16 minuten muziek de enige die de band op vinyl heeft gezet. Het plaatje werd uitgebracht door het kortstondig bestaande lokale label Pauer. Dat bracht minstens één andere single uit.

Het bekendste bandlid van Getriebe was Detlev Schmidtchen. Kort na het verschijnen van deze single trad hij toe tot de bekendere groep Eloy (als gitarist/keyboard-speler). Begin jaren ’80 dook hij op met Neue Deutsche Welle-novelty-act Piefke und Pafke. In 2007 bracht Schmidtchen zijn eerste solo-album uit.

Reacties