Hoesvervangers

hoes-willyhermans hoes-deroos
Zelf koop ik niet snel een album zonder originele hoes. Maar winkeliers wilden natuurlijk wel de platen kwijt waarvan de hoes om de een of andere reden ontbrak. Dit deden ze natuurlijk door de prijs te verlagen, maar ook door een vervangende buitenhoes aan te bieden. Vaak was dit een saaie witte hoes, maar sommige zaken waren zo slim om hoezen te bedrukken met hun eigen reclame.

Hierboven twee voorbeelden. De eerste hoes is van Willy Hermans die twee winkels had in het Belgische Sint-Niklaas, gespecialiseerd in ‘fonoplaten en stereo 8 musicassetten’. Dezelfde winkelier bood ook luciferdoosjes aan. Verder kan ik weinig over de winkel vinden, behalve dat Willy Hermans in 1979 een boete kreeg wegens adverteren op een zeezender.

De tweede hoes is van De Roos uit Hilversum. De hoes vermeldt dat de plaat behoort tot de ‘reserve serie’ en alleen voor een speciale prijs wordt verkocht aan ‘vaste klanten’. Ton Scherpenzeel (Kayak) memoreert over deze winkel: ‘Nooit vergeet ik de eindeloos durende fietstocht naar platenzaak Ger de Roos aan de Stationsstraat in Hilversum om het singletje ‘Twist and Shout’ te gaan kopen.’

Gooi en Vecht Historisch bezit een fraaie foto uit 1955 van De Roos in zijn winkel:

platenzaak-deroos