Jeugdherbergplaatjes

premieplaat2Jeugdherbergen noem je tegenwoordig hostels, de NJHC heet alweer jaren Stayokay. In de jaren ’60 en ’70 waren jeudherbergen nog vooral goedkope vakantiehotels voor jongeren, die gezellig met z’n allen in slaapzalen vertoefden. Uit de tijd heb ik twee promotiesingles van de Nederlandse Jeugdherberg Centrale.

Eind jaren ’60 bood de NJHC enkele ‘premieplaten’ aan. Als dank voor het ‘in contact brengen van een ander met de jubilerende NJHC’ kreeg je een single kado. Waarschijnlijk een naar keuze, want de plaatjes zijn nogal verschillend in stijl.

Voor de wat ruigere jongeren was er Cuby & the Blizzards, wat nu vast een gezochte uitgave is. Hield je meer van cabaret? Dan was er een single van Lurelei, met het wat gewaagde nummer De computer, over homoseksualiteit.

premieplaat1

In mijn bezit is een beschaafde jazzy single van Rita Reys, begeleid door de Amerikaanse dirigent en arrangeur Oliver Nelson. De twee nummers op het plaatje komen van het album ‘Meets Oliver Nelson’ uit 1965. Op YouTube staat een leuke live-opname uit 1965 van Reys met het orkest van Nelson.

njhc-1

In 1977 bracht de NJHC ook een promotiesingle uit. Op de A-kant stond het nummer ‘Te hooi en te gras’ van de toen razendpopulaire Herman van Veen. Op YouTube staat een mooie live-uitvoering. Het melancholische nummer is later trouwens ook door Liesbeth List gezongen.

njhc-2

De B-kant vind ik stiekem nog leuker. Hierop geeft een vriendelijke dame (stem: Paula Romijn) in een pseudo-telefoongesprek vakantietips aan jongeren.

Ze vertelt waar je de leukste trektochten kunt maken, wat jeugdherbergen eigenlijk zijn en dat je ook buitenlandse vakanties kunt boeken. Voor meer informatie ben je van harte welkom om langs te komen in de Tulpstraat in Amsterdam. Dit alles onder subtiele muzikale begeleiding van Harry Sacksioni en Erik van der Wurff.(link: NJHC Vakantie-Tips)

Reacties

  1. Dominique Pannevis-Veenemans zei

    Ik heb in 1977 een trektocht langs jeugdherbergen in Nl. gemaakt.
    Klopt het dat toen in het Muiderslot een jeugdherberg was?