Kim Ki O – Grounds

kimkio-grounds-coverWaarschijnlijk is Kim Ki O de enige Turkse act in mijn platencollectie. Ik zag het duo uit Istanbul onlangs optreden in het knusse Amsterdamse zaaltje Akhnaton. Bij die gelegenheid nam ik hun laatste plaat Grounds mee.

Het was niet mijn eerste kennismaking met Kim Ki O. Eerder zag ik al een concert van de twee dames in dB’s in Utrecht. Veel credits voor de ontdekking van deze band gaan naar het Nederlandse label Enfant Terrible, dat de band eerst opnam op de compilatie Radio Resistencia en in 2010 het mini-album Dans uitbracht.

Kim Ki O maakt een soort mix van electro pop en postpunk, maar niet van het gelikte soort. Hun sound heeft rauwe randjes, met donkere bas, monotone drums, vrij zweverige vocalen (afwisselend van beide bandleden) en een melancholische sfeer. De nummers lijken bedrieglijk eenvoudig, maar de melodieën zijn erg aanstekelijk en vervelen niet snel.

kimkio-grounds-plaat

Het nieuwe album Grounds is op vinyl en cd uitgekomen op het mij onbekende Franse label Lentonia Records. De plaat bevat 8 nummers, komt in een artistiek vage zwart-wit-hoes. Er zit een tekstvel bij dat naast de Turkse teksten ook Engelse vertalingen bevat. Mijn favoriete tracks van het album zijn het spannende Dogs en Yanlış Yönde Farklı Türde, met sfeervolle synths.

Nummers via Bandcamp beluisteren:

Video van ‘İnsan İnsan’: