Mire Kay

mirekayMire Kay was het voorprogramma tijdens een recent concert van Low in de Amsterdamse kerk De Duif. Ik was aangenaam verrast door de liedjes en sound van deze twee Zweedse dames. Zodanig, dat ik ter plekke hun twee platen aanschafte.

Ik had niet eerder van Mire Kay gehoord. Eerder waren Emelie Molin en Victoria Skoglund lid van de mij ook niet bekende band Audrey, waarmee ze een flink oeuvre hebben gemaakt. Ze hadden echter behoefte aan meer ruimte voor hun eigen muziek en werden actief als duo.

Mire Kay maakt ingetogen, folky muziek. Beide muzikantes hebben mooie zangstemmen met veel gevoel. zeker als ze samen zingen, is de klank erg fraai. Tijdens het concert zorgde Victoria voor de begeleiding op gitaar en voegde Emelie veel dramatiek toe met haar cello, waarop ze afwisselend streek en tokkelde. Op de platen zijn dankzij gastmuzikanten nog wat meer instrumenten te horen, zoals lap steel gitaar, bas en piano.

Mire Kay - Fortress

De eerste release was de EP Fortress uit 2011, verschenen op cd en 10″ vinyl. Deze plaat met 5 nummers komt in een leuk vormgegeven hoes, met uitvouwbare poster. Mijn favoriete liedje van deze release is het gevoelvolle In Hiding.

Mire Kay - A Rising Tide Lifts All Boats

Recent kwam het volledige album A Rising Tide Lifts All Boats uit, op lichtgroen vinyl. Van de 11 nummers vind ik vooral opener Beat erg meeslepend. Beide platen zijn uitgebracht door het Zweedse label A Tenderversion Recording.

Video voor ‘So you learned’ van de EP:

Video voor ‘Reverse’ van de LP: