Nu ook vinyl bij Episode in Utrecht

episode-utrecht-1De Utrechtse Oudegracht is weer wat leuker geworden voor liefhebbers van vinyl. Episode heeft nu ook een platenafdeling geopend. De bovenverdieping van de winkel, behorend tot een keten van vintage kledingzaken, is voortaan het domein van tweedehands platen.

episode-utrecht-2 episode-utrecht-3 episode-utrecht-4

Het assortiment vinyl bij Episode bestaat vooral uit elpees en wat verdwaalde maxi-singles, onderverdeeld in de genres rock/pop, jazz en soul. Spotgoedkoop zijn de prijzen niet te noemen, de meeste platen worden aangeboden voor 10 of 15 euro, met enkele uitschieters naar 20 euro. Wel is er een ‘koopjesbak’ met platen van 5 euro. De etage met platen is leuk ingericht met veel hoezen aan de muur.

episode-utrecht-5 episode-utrecht-6 episode-utrecht-7

Opvallend is dat alle platen in de bakken Amerikaanse persingen lijken te zijn. Kennelijk heeft de winkel een grote partij vinyl in de USA op de kop getikt. Hierdoor zie je van artiesten als Bowie of The Beatles soms andere uitvoeringen dan de bekende Europese edities. Ook zijn artiesten goed vertegenwoordigd waarvan je normaal weinig lp’s in Nederland ziet, zoals Grateful Dead, Jefferson Airplane en Lynyrd Skynyrd, naast grote namen als Beatles, Stones en Led Zeppelin.

episode-utrecht-7 episode-utrecht-9

Mijn eerste bezoek leverde nog niet direct aanwinsten op, ik zag geen echte obscuriteiten. Het leukste vond ik een Amerikaanse promo van ‘This Is The Modern World’ van The Jam, maar daar had ik geen 20 euro voor over. En ‘Smell Of Female’ van The Cramps voor een tientje, maar niet echt in een topstaat.

Ik zal de winkel echter zeker meenemen in mijn vaste rondje langs de Oudegracht. Episode (op nummer 206) bevindt zich dichtbij De Plaatboef en kringloopwinkel “De Arm”. Het is mij overigens niet bekend of meer Episode-filialen vinyl verkopen.

Helaas is er ook minder goed platenzaaknieuws uit Utrecht. Boudisque aan het Vredenburg sluit per 1 juni 2013 en is begonnen met een opheffingsuitverkoop.

Reacties

  1. Ingrid van den Hof-van den Berg zei

    Hoi die Hans, leuk artikel en mooi te weten dat er weer iets meer vinyl wordt verkocht in Utrecht (wat dat betreft mis ik Da Capo nog steeds!). Hoe zijn de prijzen zo’n beetje bij Episode? Groetjes, Ingrid, muziekfanaat (en FB vriend uiteraard 🙂 )

  2. Afgelopen vrijdag heb ik episode bezocht. Opvallend veel hoezen in slechte staat (scheuren, vouwen, stukken uit de hoezen). Ook waar 20 euro voor wordt gevraagd. De kwaliteit van het vinyl vond ik trouwens zeer wisselend. De open buizenconstructies zijn niet erg geschikt om platen in te zetten. Al met al maakte het op mij een onverzorgde indruk. Met een platenspeler kan je de platen door middel van speakers beluisteren. Ik zou daarbij een hoofdtelefoon prefereren. Met wat aanpassingen en verbeteringen kan de platenafdeling van episode een aanwinst zijn voor liefhebbers van vinyl.

  3. Dank voor je reactie Ruud. De laatste keer dat ik er keek, vond ik ook dat er relatief weinig kwalitatief goede platen stonden, terwijl de prijzen vrij hoog waren. Ik heb het idee dat er recent weinig aanvulling van het aanbod is geweest. Hopelijk verbetert dat nog.

  4. Ik ga er wel af en toe kijken en vind er dan ook met regelmaat leuke platen die dan meestal niet achterlijk hoog geprijsd zijn maar over de gehele linie is het een zielige vertoning. Het meeste vinyl is in matige staat en veel hoezen gespleten etc. Het is duidelijk dat ze proberen mee te liften op het aanhoudende succes van vinyl maar ze hebben er de ballen verstand van. Dat zie je het beste terug in de prijzen. Episode kent 4 prijsniveaus en dat zijn 5, 10 15 en 20 euro. Allemaal goed en wel maar zolang ze op de hoezen worden geplakt door iemand zonder kennis van zaken dan gaat het mis. Wat er dan vervolgens gebeurt ligt voor de hand. Veel vinyl blijft liggen en gaat zienderogen nog verder achteruit. Helemaal omdat alles aan de achterkant van de met smaak in elkaar getoverde rekken (gemaakt van stellingbuizen) eruit mietert.
    Wil dit wat worden dan zullen ze de prijzen naar beneden moeten bijstellen.