Opnamen van stemafwijkingen

spraakpathologie2-3Ik heb een zwak voor vinyl in de categorie ‘curiosa’. Platen die ik niet vaak zal draaien, maar die me erg verrasten toen ik ze in de bakken aantrof. Een goed voorbeeld zijn deze twee delen Stem & Spraakpathologie, met opnamen van spraak- en stemafwijkingen. Medisch-wetenschappelijke platen die niet voor het grote publiek waren bedoeld.

De geluidsopnamen werden door de samensteller H.. Dost opgenomen in het fonetisch laboratorium van de afdeling Keel- Neus- en Oorheelkunde van het Academisch Ziekenhuis te Leiden. Deel 1 is uitgebracht in 1965 door J.B. Wolters. In 1972 volgde deel 2, de uitgever heette toen Wolters-Noordhoff nv.

spraakpathologie-a

Deel 1 bevat alleen stemafwijkingen, van poliepen tot stembandcarcinomen, van heesheid tot dysfonie. Het tweede deel bevat ook opnamen van spraakafwijkingen, zoals stotteren en spraak van autistische kinderen. De begeleidende tekst op beide (mono-)platen is gesproken door Ph. (Philip) Bloemendal, natuurlijk onsterfelijk als commentator van het Polygoon-journaal.

spraakpathologie-b

Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (117, nr. 22, 1973) concludeert bij het verschijnen van Stem & Spraakpathologie 2:

Kennisneming van deze grammofoonplatenserie zal ongetwijfeld bijdragen tot een betere diagnostiek en daardoor adequatere behandeling van deze voor patiënt en omgeving hinderlijke communicatiestoornissen. Derhalve ten zeerste aanbevolen, niet alleen aan studenten in de geneeskunde en in de logopedie, maar ook aan huisartsen, schoolartsen, K.N.O.-artsen en kinderartsen.

Natuurlijk zijn dit geen platen die dagelijks op mijn draaitafel zullen belanden. Behalve dat de platen interessant kunnen zijn voor mensen die beroepsmatig met deze materie bezig zijn, kan ik me ook indenken dat ze potentieel interessant sample-materiaal bevatten…

Uit deel 1: Kinderheesheden

Uit deel 2: Neusspraak