Piers Hayman, John Kuiper & Fred de neushoorn

rhino1 Anybody’s Friend is een single uit 1980 van het folkduo Piers Hayman en John Kuiper. Hij bevat twee nummers van hun album Storm to the East, dat ik in de kast heb staan. Ik nam de single toch mee, ten eerste omdat ik hem niet eerder tegenkwam, ten tweede omdat hij ten bate van een goed doel was.

Piers Hayman was een Brit die zich in Haarlem vestigde. Hij vormde een duo samen met John Kuiper uit Halfweg. Ze brachten drie albums uit tussen 1977 en 1980, eerst op Stoof, daarna bij CBS. Prima platen, met sfeervolle folk gedragen door akoestische gitaren. Ze traden regelmatig op in de Haarlemse folkscene rondom De Waag.

Na het derde album Storm to the East viel het duo uiteen: Piers Hayman emigreerde naar Nieuw-Zeeland. Hij is overleden in 2011. Vrij kort voor zijn dood heeft Hayman nog in eigen beheer een boek uitgebracht over zijn muzikale belevenissen: A few grains of sand, waar ik wel benieuwd naar ben. John Kuiper is recent weer actief met een nieuwe folkgroep: Unicorn.

rhino2

Op de achterkant van de single staat dat hij mede is uitgebracht als steun voor de Wereld Natuur Fond-actie ‘Red de neushoorn’. Het nummer op de B-kant, Who knows where the nose goes?, gaat ook over neushoorns.

Muzikaal wijkt het af van de doorgaans ingetogen, melancholieke sound van Hayman & Kuiper, met een vrolijk melodietje. De saxofoonklank past goed bij het lompe, koddige dier. Schijn bedriegt, want de tekst valt met de deur in huis: ‘I am a rhinoceros, my name is Fred / Brothers and sisters all shot dead / Out of nowhere a bullet in the head / and all for the horn on me nose…’

Anno 2013 zijn neushoorns helaas nog steeds bedreigde dieren

Reacties

 1. Hallo.

  Piers en Jonh traden in de jaren 70 ook regelmatig op in sociëteit Ut-Cafaatje.
  Voordat Piers naar Nieuw Zeeland verhuisde is hij ook nog een tijd dericteur van het openluchttheater bloemendaal geweest, hoe lang hij daar werkte weet ik niet meer, heb er ooit een optreden van hun bij gewoond.

 2. John Kuiper zei

  Dag Hans,
  Ik begrijp dat je interesse hebt in het boek van Piers over onze muzikale belevenissen.
  Wellicht kan ik je helpen. Stuur me maar een mailtje.

  Groetjes John Kuiper