The Fatal Charm

fatalcharm-parisSoms heeft een band een lange adem nodig om succesvol te worden. Dat geldt zeker voor The Fatal Charm. De band werd opgericht door Paul Arnall in Nottingham in 1978. Een jaar later verscheen hun eerste single Paris. Best een aanstekelijk powerpop-achtig nummer, toch was deze single niet heel succesvol.

Twee versies

Ik vond hem (op het kleine label Company Records, dat ook de eerste single van The Comsat Angels uitbracht) onlangs op een platenbeurs in de RAI. Toen ik het nummer later via YouTube beluisterde, was ik verbaasd: deze uitvoering was heel anders dan op mijn single!

Originele versie:

Latere versie met videoclip

Het bleek dat Fatal Charm, inmiddels zonder The ervoor, het nummer in 1981 opnieuw had opgenomen, ditmaal met een zangeres (Sarah Simmonds). De productie (door Midge Ure van Ultravox) is iets gepolijster en door de vocalen moet ik aan Martha & the Muffins denken. Een geslaagde versie naar mijn mening.

In Engeland was het de B-kant van het nummer Christine, de Nederlandse persing had Paris als A-kant.

Commercieel succes bleef echter uit. In de eerste helft van de jaren ’80 bracht de groep af en toe een single uit. Bandleden en platenmaatschappijen wisselde elkaar af. Pas in 1985 kwam het eerste album van Fatal Charm uit, Endangered Species. De kritieken waren goed, de verkopen matig.

In de jaren erna keerde het tij kortstondig: de band had enkele redelijk succesvolle singles, waarvan Lucille de Engelse hitparade haalde. Daarna gingen de zaken op en neer. Rond 1991 ging de band verder onder de naam State of Grace. Later volgden nog enkele releases en activiteiten onder de naam Fatal Charm, meest recent enkele optredens in 2012/2013.