Alles voor de verzameling

Tot voor kort dacht ik een complete discografie van Ton Lebbink te bezitten. De voormalige portier van Paradiso en ex-drummer van Mecano bracht bij mijn weten 2 elpees en 3 singles uit. Hierop worden zijn licht-absurdistische teksten begeleid door subtiel-ritmische elektronica.

De single Voetbalknieën is waarschijnlijk het bekendste wapenfeit van de popdichter. Het nummer bevat een aanstekelijke opsomming van al dan niet bestaande lichaamsdelen (‘flaporen / speknekken / kippenborsten / hangtieten / winterhanden / bofkonten, etc.).

Tijdens een routinebezoekje aan een advertentiewebsite stuitte ik onlangs op een voor mij onbekende Lebbink-productie: Wat een Klasse. Op het hoesje wordt zijn naam niet getoond, wel een verbasterd logo van de hoofdstedelijke voetbalcub.

lebbink

Inmiddels is het plaatje in mijn bezit en het blijkt inderdaad een voetbal-single te zijn. Zoals te verwachten echter niet met cliché-teksten als ‘Olé olé, we worden kampioen’, maar met een subtielere ode aan lobjes en hakjes. Ook de duistere kanten komen aan de orde (dobermann-honden om de tribune in toom te houden).

De single stelde me wel voor een dilemma. Van origine gaat mijn sportieve voorkeur uit naar een andere club uit Noord-Holland. Normaal gesproken zou ik daarom niet snel een lofzang op ‘020’ aanschaffen. Maar een complete Lebbink-verzameling woog in dit geval toch zwaarder…

Reacties

  1. Peter Braaksma zei

    En wat deze single met prachtige teksten extra aantrekkelijk maakt is dat de muziek wordt gespeeld door Sammie America’s MAM, met als ik me niet vergis Antoine Kroes en Mark van Woerkom op gitaar. Dat betekent pakkende melodieën en gierende gitaren. Aanrader!

  2. En dan is er ook nog de track De methadonbuschauffeur met De kopjes van Bloemendaal en nog zo wat met Couleur locale…kan wel een link sturen, Hans dag Guus