Autumnfair (Independent Records)

Some people think vinyl is dead.
Quite frankly, we don’t agree.

Onder dit motto lanceerde het Amerikaanse label Independent Records begin jaren ’90, tegen de trend in, een nieuwe serie vinyl-releases. Gelimiteerde, genummerde platen op het leuke afwijkende formaat 10″, met fraaie hoezen van hoge drukkwaliteit. Het label bood jaarabonnementen aan ‘for all of you who still care about real stuff’.

autumnfair4

Independent Records uit Californië werd opgericht door Bruce Licher, gitarist van Savage Republic. Behalve releases van deze band bracht het label ook platen uit van andere Amerikaanse underground-acts, zoals Camper van Beethoven, For Against en Kommunity FK. Het label had zijn eigen drukkerij: Independent Project Press. Dit bood het label mogelijkheden om de uitgaven van opvallend artwork te voorzien.

Tussen ongeveer 1990 en 1993 verscheen op Independent Records de serie Archive Series. Platen met niet eerder uitgebracht materiaal zoals demo’s en live nummers. Uit deze serie vond ik recent ‘Glaciers And Gods’ van Autumnfair. Een 10″ met 6 nummers in prachtige uitvouwhoes, uitgebracht in een editie van 2000 stuks, waarvan de eerste 500 op gekleurd vinyl. Ik heb nummer 994.

autumnfair autumnfair3 autumnfair2

Autumnfair was een project van Thom Fuhrmann, ook van Savage Republic. Samen met Val Haller (Wayne County) en nog wat gastmuzikanten nam hij in 1988 een aantal nummers op die pas een paar jaar later het licht zagen. Ik vind het een boeiende plaat, waarop vrij donkere gitaarmuziek wordt gecombineerd met sfeervolle klanken à la 4AD.

De 10″ is online nog wel voor een schappelijk prijsje te vinden. Behalve ‘Glaciers And Gods’ is er van Autumnfair alleen een compilatie-cd verschenen, waar de nummers van deze plaat ook opstaan.