Oefenplaat voor morse

Lang voor YouTube en podcasts werden grammofoonplaten regelmatig gebruikt voor educatieve doeleinden. Over de meest uiteenlopende onderwerpen kom ik platen met instructies of oefenmateriaal tegen. Wat dacht je van een cursus morse?

De morse-testplaat hoort bij Les 2 van de Cursus Zendamateur. Op kant A en B van de flexi-single staan verschillende groepen met steeds 5 schrifttekens.

morse1 morse2

Waarschijnlijk werden er oorspronkelijk een boek en meer platen bijgeleverd. De cursus morse was een uitgave van De Muiderkring b.v. uit Bussum. Deze technisch-wetenschappelijke uitgeverij hield in 2001 op te bestaan.

Eigenlijk heb je een platenspeler met 4 snelheden nodig om deze plaat helemaal tot zijn recht te laten komen. Het toerental bepaalt namelijk het aantal tekens per minuut. Op 16 toeren (een in de vergetelheid geraakte snelheid die vroeger vaak voor gesproken woord werd gebruikt) kun je op je gemak meeseinen, op 78 toeren moet je vol aan de bak om het tempo bij te houden.

Deze opname op 33 toeren zit ertussenin met 60 tekens per minuut. Volgens de hoes is dit de minimaal vereiste opneem- en seinsnelheid voor voor het examen. Maar het aanleren van een hogere snelheid is aanbevolen: ‘u is pas veilig als u 82 tekens per minuut royaal kunt opnemen.’