Compilaties van OLON Repertoire Service

Wat een rare compilaties. Carnavalskrakers, eurodance, Jaap van Zweden en luisterpop op één plaat? Dat was mijn eerste reactie toen ik deze lp’s uit de kringloopbakken viste.

Al snel concludeerde ik dat deze albums niet bedoeld zijn om op je gemak in zijn geheel te beluisteren. Ze zijn samengesteld door ‘OLON Repertoire Service’ in samenwerking met de Edison Stichting. De albums bevatten een overzicht van recente singles in allerlei genres die onder DJ’s en lokale radiostations werden verspreid, natuurlijk in de hoop op airplay.

olon56-1 olon57-1

Ik heb de edities 56 en 57. Voor nr. 57, die verscheen in de week van 10 januari 1992, was er kennelijk weinig nieuwe aanvoer, want deze plaat bevat maar aan één kant muziek.

De platen zitten in blanco hoezen en zijn voorzien van een inlegvel met een oppervlakkige toelichting bij de nummers. Bijvoorbeeld bij Addams Groove van M.C. Hammer: ‘In Amerika is de Film The Addams Family een gigantisch succes mede door de opwindende titeltrack van Hammer.’

olon-inserts

Op editie 56 staan wel een paar aardige nummers, zoals It’s only natural van Crowded House. Maar ik vind het niet zo’n ramp dat I want your body van Nymphomania (met Monique Sluyter) en Barman, ik ben toch geen kameel van Fata Organa in de vergetelheid zijn geraakt…

De service van OLON (afkorting van Organisatie van Lokale Omroepen Nederland) bestond op vinyl in ieder geval tussen december 1990 en juni 1992, getuige de releases in de incomplete discografie op Discogs.

De lp’s werden opgevolgd door cd’s en tegenwoordig door digitale bestanden onder de naam OLON Online service.

Op de website is een overzicht te vinden van alle nieuwe binnenkomers van Nederlandse makelij in de Top 100 en door platenmaatschappijen tegen betaling aangeboden tips. Lokale omroepen kunnen tegen een kleine vergoeding een abonnement nemen op de website.