Toni Valen

Tony Valen - Zelda coverOp de Mega Platen & CD Beurs vind ik altijd wel wat aanwinsten waar ik niet actief naar op zoek was. Zo stuitte ik afgelopen weekend in een bakje ‘nederpop’ opeens op de elpee van Toni Valen. De beursdag was bijna voorbij, dus ik mocht hem voor een paar euro meenemen.

Toni Valen is een muzikant en kunstenaar uit Tilburg. Begin jaren ’80 verzamelde hij een band om zich heen. In 1982 en 1983 werden een aantal nummers opgenomen in de Pink Noise Studio in Eindhoven. ‘Zelda’ verscheen uiteindelijk in 1984 op het eigen beheer-label Oktavio.

De 12 nummers op de plaat zijn duidelijk beïnvloed door de toenmalige new wave stromingen, onder meer door het zweverige synthesizer-geluid. Soms klinken de Nederlandstalige songs ook vrij poppy en moet ik denken aan Doe Maar, mede door de zang en achtergrondkoortjes. Misschien niet toevallig, want later las ik in een interview dat frontman Toni van Valen (zoals hij eigenlijk heet) een muzikale bekende was van Henny Vrienten.

Een van de muzikanten op de plaat is overigens Josj van Berkel. Eveneens een kunstenaar die ook een aantal aardige singles maakte, zowel onder zijn eigen naam als onder aliases als Van Berkel en Berkels Blauw.

Voor zover ik weet is ‘Zelda’ de enige plaat die verschenen is van Toni Valen. Hij zegt echter meer dan 500 liedjes te hebben geschreven. Op YouTube staan enkele tracks die niet van deze lp afkomstig zijn, sommige ook in het Engels. De laatste jaren houdt Valen jamsessies en heeft hij zich toegelegd op schilderen en beeldhouwen.