Vrijmetselaarsfeestplaat

Deze gelegenheidsplaat viel mij op door de obscure symboliek op de hoes. Niet zo vreemd, want hij is uitgegeven door een jubilerende vrijmetselaarsloge.

noordstar1In 1975 bestond “De Noordstar” in Alkmaar liefst 175 jaar. Omdat te vieren werd deze deze compilatie samengesteld. Helaas staat er geen specifieke vrijmetselaarsmuziek op, maar klassiek werk van Bach, Mozart, Händel, Vivaldi en Grieg. Het zijn bekende uitvoeringen uit de catalogus van EMI-Bovema, door gerenommeerde musici als Menuhin en Barenboim.

Deze plaat wordt “speciaal aanbevolen voor de omlijsting van hoogtijdagen in de Vrijmetselarij”, maar hij is ook een “waardevolle aanwinst voor elke muziekliefhebber”.

noordstar2 noordstar3

Hoe groot de oplage was weet ik niet, maar de hoes vermeldt aan wie de eerste drie exemplaren zijn uitgereikt: de burgemeester van Alkmaar, de Grootmeester van de Orde der Vrijmetselaren onder het Grootoosten der Nederlanden en de Voorzittend Meester van de loge De Noordstar te Alkmaar.

Anno 2014 bestaat de loge nog steeds. Op de website van De Noordstar wordt uitgelegd wat de vrijmetselarij inhoudt en wat een loge is. Een citaat:

De manier waarop wij met elkaar omgaan maakt onze loge ‘De Noordstar’ tot een plek waar het samenkomen op de donderdagavond een vorm van onthaasten is uit de drukte van de maatschappij.