Glorie in Amsterdam

Geinige rommelmarktvondst: een jubileum-single van Glorie Grammofoonplaten. Deze platenzaak aan de Amsterdamse Ceintuurbaan bestond 20 jaar in 1966. Ter gelegenheid daarvan verscheen een plaatje met daarop sketches uit Sleeswijk’s Snip & Snap Revue.

glorie-single-a glorie-single-b

Online vond ik diverse herinneringen van trouwe klanten van de winkel. Bijvoorbeeld Nits-frontman Henk Hofstede in een column op vinyl50.nl: “1x per maand mocht ik naar de platenzaak Glorie op de Ceintuurbaan om platen uit te zoeken en te beluisteren in speciale luistercabines met geweldige speakers… Ik had de hele middag en draaide alles wat net uitgekomen was…”

Barend Toet, oprichter van OOR, had een baantje bij Glorie: “Het was mijn taak om op te letten of niemand platen jatte uit de goed gevulde bakken uitverkoopaanbiedingen. Omdat ik zelf ook wel eens een plaat had achterovergedrukt wist ik wel waar ik op moest letten. Het voordeel was dat ik mijn loon direct mocht verzilveren door platen te kopen tegen inkoopsprijs.”

Tekenaar Gerrit de Jager laat zich voor zijn strip Disco Doorzon in AD inspirereren door de vermaarde platenwinkel. “Die platenzaak was zo actueel met de nieuwste platen, dat artiesten zelf hun nieuwste singles ter plekke kwamen pluggen. Beroemdste voorbeeld is Eddie Grant, voor wie bij Unico Glorie de victorie is begonnen.”

Zoon van de uitbater is de bekende radiobaas en ondernemer Unico Glorie. In zijn jeugd haalde hij plaatjes bij de winkel van zijn vader, die hij draaide in zijn eigen radioshow op een kleine FM-zender.

De winkel van Glorie werd dus opgericht in 1946. Kennelijk verkocht de winkel ook audio-apparatuur, getuige deze foto uit 1956. Ik weet niet wanneer het doek precies viel voor Glorie. In een krantenarchief vond ik nog een advertentie uit begin jaren ’80, waarin om een verko(o)p(st)er werd gevraagd die ‘in dienst durft te treden bij de grootste platenzaak’.

advertentie van Glorie

Op de jubileum-single dus fragmenten van Snip & Snap, alias Willy Walden en Piet Muijselaar, die veel succes hadden met hun revue in de periode van 1937 tot 1977.