Interview met Reset Records, Utrechts nieuwste platenzaak

Hé, een nieuwe platenzaak, in mijn eigen stad nog wel. Dat vraagt om nader onderzoek. Dus fiets ik snel naar de Prins Hendriklaan in Utrecht-Oost. Sinds eind 2014 is hier Reset Records gevestigd, in een statige straat tussen het Wilhelminapark en het Rietveld Schröderhuis.

Reset etalage

Bij het betreden van de winkel met vintage vinyl valt het lichte interieur me direct op. In de compacte ruimte staan drie rijen met elpees, met opvallend veel nederpop. Op de grond een aantal bakken met singles. Cd’s zijn hier geheel afwezig. Aan de muren posters van de Stones, Herman Brood en Cuby. Voor het grote raam hangt een selectie platenhoezen, van Prince tot Shocking Blue.

Uitbater Rian Kraan zetelt achter een tafel direct bij de deur. Ik ben benieuwd naar de achtergronden van zijn winkel en leg hem enkele vragen voor.

Hoe kwam je op het idee voor Reset Records?

Ik verzamel al meer dan 20 jaar vinyl. Dit leidde tot een collectie van meer dan 10.000 lp’s en 7.000 singles. Daar moet je op een gegeven moment wat mee. Ik liep al enige tijd rond met het idee een winkel te beginnen. Sinds september 2014 ben ik met prepensioen en had ik tijd om dit te realiseren. De keuze voor de naam Reset Records is tweeledig: ik zet (reset) een deel van mijn collectie terug naar nieuwe liefhebbers en veel muziekliefhebbers resetten zich tegenwoordig ook en gaan weer over op vinyl.

Kwam er veel kijken bij de praktische uitvoering, zoals het vinden van een geschikt pand? En is het een nadeel dat je winkel een eindje buiten het centrum zit?

De vorige huurder van het pand verlengde onverwacht de huurovereenkomst niet. Toen kon ik per 1 oktober 2014 deze winkelruimte huren. Het leek mij een mooie locatie, aan de hoofdfietsroute naar universiteitscentrum De Uithof. Er komen 30.000 fietsers per dag langs!

Ik was eigenlijk van plan eerst een webshop te beginnen en later een fysieke winkel. Maar omdat de winkelruimte plotseling beschikbaar was, gaat het nu andersom. Alleen een webshop vond ik ook niet zo’n goede optie. Dan ben ik zo’n pakjesverstuurder. Nu kan ik de webshop in mijn winkel bijhouden. Mensen houden er ook van in een bak te snuffelen. Fysieke winkel en internet zijn toch eigenlijk 2 verschillende verkoopkanalen met een eigen publiek.

Een winkel in het centrum zorgt wellicht voor meer aanloop, maar de huurprijzen liggen daar veel hoger. En de echte liefhebber weet de weg naar de winkel toch wel te vinden. In de winkel is er maar ruimte voor een deel van mijn collectie. Ik heb wel mijn volledige verzameling digitaal opgeslagen. Zoekt iemand iets, dan kan ik dat gemakkelijk terugvinden en meenemen naar de winkel. Op deze manier heb ik ook al veel mensen blij gemaakt.

Hoe zou je je assortiment globaal omschrijven?

Het assortiment is zeer breed. Ik zeg wel eens gekscherend: van de Zangeres zonder Naam tot The Rolling Stones. Pop, rock, blues, beat, singer-songwriter, disco, soul, Frans chanson, Nederlandstalig. De nadruk ligt op Engelse pop en nederpop uit de jaren 60, 70 en 80. Bij het verzamelen van platen heb ik ook altijd gelet op bijzondere of aansprekende hoezen. De hoes is voor mij een belangrijk onderdeel van de plaat.

Reset interieur

Reset is nog niet zo lang in bedrijf, maar kun je al zeggen wat voor soort platen het beste lopen?

Mijn klanten zijn zeer divers. Studenten tot ouderen en alles daar tussenin. Mensen die echt een plaat kopen om te draaien en niet voor een bepaalde uitgave of label. De verkopen zijn tot nu ook zeer divers. Enkele namen: Eagles, De Dijk, Doe Maar, Herman Brood, Blondie, Simon & Garfunkel, Supertramp, Diana Ross, Creedence Clearwater Revival, Police, Bruce Springsteen, Stray Cats, Elvis Costello, Beatles, Rolling Stones, Procol Harum, Joe Cocker, Hank the Knife & the Jets, Tröckener Kecks, Tee Set…

Ik begrijp dat je vooral platen uit je eigen collectie verkoopt. Welke platen zijn je zo dierbaar dat je er nooit afstand van zou willen doen?

Ik ben zelf een fanatiek verzamelaar van Cuby + Blizzards. Deze verkoop ik niet, behalve de dubbele exemplaren. De nederbeat en nederblues uit de jaren zestig ligt ook aan mijn hart: Q65, Outsiders, Motions, Brainbox, etc. Verder verzamel ik ook alles wat met Wim T. Schippers te maken heeft.

Als verzamelaar waren er vast platenzaken waar je zelf graag kwam. Kun je er enkele noemen?

Ik ben gaan verzamelen toen het vinyl definitief uit de winkels verdwenen was. Veel vlooienmarkten, kringlopen afgestruind. Er was toen nog volop van alles te krijgen. Van de reguliere platenwinkels bezocht ik vooral Da Capo en De Plaatboef. Mijn eerste (nieuwe) plaat kocht ik in de jaren zestig bij Staffhorst op de Nachtegaalstraat in Utrecht. Revolution van de Q65. Compleet grijsgedraaid en later vervangen door een nieuw exemplaar.

Wat zijn je verdere plannen voor Reset?

Met Reset Records wil ik eerst mijn verzameling drastisch uitdunnen. Ik vind het leuk als de platen bij de echte liefhebber terecht komen. Als dat gevorderd is, wil ik ook weer platen gaan inkopen en vervolgens verkopen. Dan word ik gewoon een handelaar…

Gruppo & Serge

Bij mijn eerste bezoek aan de winkel snuffelde ik uitgebreid door de bakken, met een kopje koffie erbij. Ik vond twee leuke compilaties van Gruppo Sportivo en Serge Gainsbourg. De prijzen waren niet spotgoedkoop, maar beslist fair. Ik zal zeker vaker terugkomen om te kijken waarmee Rian de bakken heeft aangevuld. Dat vind ik stiekem toch leuker dan bladeren in een digitale lijst.

Tenslotte een tip: toen ik Reset bezocht, stond de radio aan. Als je zoveel vinyl om je heen hebt, is het natuurlijk sfeerverhogend om ook plaatjes op te zetten…

Reset Records
Prins Hendriklaan 16, Utrecht
Open: dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 13.00 – 17.00 uur
resetrecords.nl |
facebook.com/resetrecordsutrecht