Interview met Strictly Country, over bluegrass, veilingen & meer

strictly-country-logo Webwinkels en mailorders op muziekgebied heb je in vele soorten en maten. Rienk Janssen van Strictly Country doet alles net even anders. Misschien omdat hij uit het hoge noorden komt? Strictly Country is gespecialiseerd in niches als bluegrass en country. Bijzondere uitgaven in deze genres verkoopt Rienk via een eigen veilingsysteem. Klanten wereldwijd weten de site te vinden! Bluegrass en aanverwanten zijn voor mijzelf vrij onontgonnen gebied. Reden te meer om Rienk het nodige te vragen over zijn activiteiten en persoonlijke voorkeuren.

Ik begrijp dat je een grote passie hebt voor country, bluegrass en aanverwante muziek. Kun je enkele favoriete artiesten noemen?

Mijn eigen muzikale smaak omvat vooral bluegrass en traditionele country muziek plus sommige singer-songwriters, vrijwel altijd met akoestische instrumenten. “Gewone” country muziek vind ik veelal niet zo bijzonder, maar het is natuurlijk wel verwant. Mijn handel heeft zich zo ontwikkeld dat ik het hele spectrum toch voer.

Favoriete artiesten zijn onder meer: Carter Family, Bill Clifton, de Stanley Brothers, Red Allen, Carl Story, Country Gentlemen, Seldom Scene, Johnson Mountain Boys, Si Kahn en Junior Sisk.

country-records-1

Hoe is het bedrijf Strictly Country ontstaan?

Ik ben begonnen een blad uit te geven met die naam in 1971 en heb dat veertig jaar gedaan. In 2011 heb ik daar een punt achter gezet; je moet ook een keer ophouden. In en rond dat blad ontstond wat (ruil)handel, platen moesten bijvoorbeeld worden geïmporteerd en ik ontdekte dat ik platen die ik zelf niet meer wou houden, makkelijk kon verkopen. Officieel is het als bedrijf in 1981 begonnen, al was ik al vanaf het begin op kleinere schaal actief. Tot 1997 deed ik het part-time, en daarna heb ik er tot nu toe van kunnen rondkomen.

Hoe gaan de veilingen in zijn werk en waarom heb je voor deze verkoopvorm gekozen?

In de jaren ‘70 en ‘80 kocht ik zelf wel platen van zogenaamde ‘auction’ lijsten. Het leek mij een goede manier om platen te verhandelen die je vaak niet makkelijk zomaar ergens kon bestellen of in een winkel kopen. Ik vond het lastig te bepalen wat voor prijs ik voor een bepaalde plaat kon vragen, en in de praktijk bleef ik dan met veel platen zitten die mensen te duur vonden of kreeg ik veel vraag naar een bepaalde plaat waarvan ik er maar eentje had.

Met het veilingsysteem bepalen de klanten zelf wat ze voor een bepaald item over hebben, en moet ik tevreden zijn met het hoogste bod. Het vereist aan mijn kant een tamelijk grote nauwkeurigheid bij het omschrijven van wat ik aanbied, een accurate en eerlijke afhandeling plus een goede nazorg als er toch iets mis gaat. Mijn streven is dat zowel de klant als ik na afloop tevreden moeten zijn, en dat lukt eigenlijk heel aardig, meen ik.

strictly-country-auction-104

Kun je iets zeggen over wat voor soort klanten je hebt?

Naast een kleine club klanten voor nieuwe producten (vooral mensen die zelf niet willen/kunnen bestellen via het internet), koopt het overgrote deel van mijn klanten vooral van mijn auctions en soms van kleinere ‘set sale’ (CD’s met een vaste prijs) lijsten die ik rondstuur. Dat varieert van hen die maar op een of enkele items bieden per veiling, tot verzamelaars die lijsten van tientallen en soms honderden biedingen insturen.

De grootste klanten zijn vaak redelijk fanatieke verzamelaars, maar elk natuurlijk weer op zijn (vrouwelijke verzamelaars komen op dit gebied heel weinig voor) eigen manier. Ik heb het idee dat de meeste van mijn klanten min of meer in mijn eigen leeftijdsgroep (boven de 60, zeg maar) vallen, maar toch zijn er ook een aantal jongeren die interesse hebben. Ongeveer de helft van mijn afzet is in Nederland, de rest vooral in de rest van West-Europa, maar ook nog wat in de rest van de (westerse) wereld.

Verkoop je vooral cd’s of platen? En welke geluidsdrager heeft je persoonlijke voorkeur?

Van beide in grote lijnen ongeveer evenveel, denk ik, al hou ik er geen statistieken van bij. Het varieert ook nog wel eens aan de hand van mijn aanbod. Soms heb ik blijkbaar interessantere LP’s, soms juist veel CD’s die de begeerte van bepaalde klanten opwekken. Er zijn overigens naast degenen die alleen maar op een bepaald format bieden (CDs of LPs of 45s), heel veel van mijn klanten die blijkbaar meerdere soorten geluidsdragers verzamelen.

Eigenlijk vind ik LP’s prettiger dan CD’s, maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik vanwege het gemak – in de auto, maar ook vaak thuis – toch vaker een CD draai. Uiteindelijk gaat het me om de muziek.

De laatste tijd hoor je in de media veel berichten over de comeback van vinyl. Merk jij daar ook iets van?

Bij mij is vinyl nooit weg geweest, ik heb het eigenlijk steeds even goed verkocht. Maar als ik met mijn stand op een bluegrass-festival sta – wat ik circa tien keer per jaar doe – dan valt het me de laatste twee jaar wel op dat er meer jonge mensen (twintigers) in de platenbakken kijken en soms ook LP’s kopen dan ik jaren gewend ben geweest.

Heb je ooit plannen gehad voor of gefantaseerd over een ‘echte’ platenzaak?

Nee. Ik ben een echte plattelander en als zo’n winkel al zou kunnen, dan moet je toch eigenlijk in een flinke stad zitten, lijkt me, alleen al vanwege de bereikbaarheid. Mijn klanten zijn vanaf mijn begintijd altijd verspreid geweest over het hele land, en ook veel in het buitenland, dus die zag ik niet met grote regelmaat mijn eventuele winkel bezoeken.

Zijn er winkels (in binnen- of buitenland) waar je zelf graag komt of kwam als muziekliefhebber?

In Nederland is het aanbod van de muziek die ik mooi vind nooit groot geweest, al ben ik natuurlijk in de jaren ‘60 en ‘70 wel begonnen met Bij de Put in Leeuwarden, Hemmes in Groningen, Concerto, de Koperen Hoorn e.a. in Amsterdam en Only Yesterday in Den Haag.

Het grootste deel van mijn inkoop is al lang het opkopen van (delen van) verzamelingen, in Europa en ook in de VS en Canada. Als ik dan op reis ben, stop ik wel bij platenzaken, maar die zijn er steeds minder. De laatste jaren beperk ik me veelal tot een aantal winkels in de VS waar men met name veel CD’s heeft voor lage prijzen, die ik hier ‘beter’ kan verkopen.

Is er nog een ‘heilige graal’ waar je zelf al jaren naar op zoek bent?

Ik beschouw mezelf niet echt als een verzamelaar. Wel heb ik veel muziek in huis, maar dan vooral omdat ik die muziek mooi vind en graag wil kunnen draaien – wel op de ‘echte’ LP of CD overigens, ik doe niet aan digitaliseren en zo. Als ik een bepaalde LP of CD niet meer ‘nodig’ heb, verkoop ik ‘m ook weer makkelijk. De klassiekers van bluegrass en oldtime muziek heb ik eigenlijk allemaal wel, voor zover ik dat wil, en er komt zo verschrikkelijk veel nieuw spul uit dat ik dat niet allemaal meer bij kan en wil houden. Nee dus.

Tenslotte: ik ben zelf geen kenner van bluegrass. Kun je een of meer geschikte ‘instapplaten’ noemen ter kennismaking met het genre?

Het hangt er een beetje van af waar je vandaan komt… De bluegrass is ooit ontstaan uit de oldtime countrymuziek (ontwikkeld door Bill Monroe, de Stanley Brothers, Flatt & Scruggs); mijn generatie kwam via deze country bij de bluegrass (via artiesten als de Country Gentlemen, Bill Clifton); in de jaren ‘70 hebben velen de bluegrass ontdekt via de country-rock van die tijd (Country Gazette, Seldom Scene); later is er wel cross-over met jazz (Bela Fleck, David Grisman) enz.

Overigens is mijn ervaring dat het vaak moeilijk is mensen tot bluegrass muziek te “bekeren” met LP’s of CD’s; het beste is het bijwonen van een liefst kleinschalig live concert van een goeie band…

country-records-2

Kijk voor alle informatie over Strictly Country en de actuele veilinglijsten op de website van Rienk: strictlycountry.nl.