Join the (platen)club

plaatje draaien met PhilipsJe kunt natuurlijk helemaal zelf bepalen welke platen je wanneer koopt. Maar je kunt de selectie ook aan de goede smaak van anderen overlaten. Er zijn allerlei platenclubs die met een abonnement werken zodat je periodiek vers vinyl krijgt thuisgestuurd. Vaak zijn er ook extra kortingen en exclusieve releases aan verbonden.

Het label Excelsior Recordings biedt een lidmaatschap aan voor supporters. Hierbij onderscheiden ze ‘gewone’ en vinyl-supporters. In het laatste geval ontvang je elke maand ‘een echte langspeler’, naast diverse extra’s. Op het label zitten vooral Nederlandse artiesten als Hallo Venray, Anne Soldaat en Meindert Talma.

Mary Go Wild is de titel van een boek over 25 jaar dance in Nederland én een winkel op de Zeedijk ‘voor danceminnend Nederland’. Mary Go Wild verzorgt ook een vinylclub. Daarbij ontvang je elke maand een plaat die speciaal voor de vinylclub gecureerd is. Verwacht met name ‘house en techno must-haves’.

Een nieuw Nederlands label c.q. club is Final 500 Records. Leden ontvangen ‘elk kwartaal een unieke LP van een (inter)nationale upcoming act op hun deurmat’. Als lid krijg je korting en voorrang voordat losse exemplaren in de webshop worden aangeboden. De eerste uitgave is een EP van de Britse act Revere.

Laat je je graag verrassen? De Amsterdamse start-up Random Records voorziet je maandelijks van 3 tweedehands platen. Hierbij heb je de keuze uit 3 pakketten: ‘Surprise me’ (geheel random), ‘Rock / pop / blues’ of ‘Funk / jazz / soul’. Je kunt hun service 1 maand uitproberen of een abonnement van maximaal een half jaar afsluiten.

Ook in het buitenland bestaat een keur aan vinylclubs. Een bekend voorbeeld is Jack White’s Third Man Records, waar je lid kunt worden van The Vault. In de UK is een abonnement op het Album of the Month van Rough Trade mogelijk.

The Guardian besprak onlangs 3 andere Amerikaanse services waar je je op kunt abonneren: Vinyl Me Please, VNYL en Prescribed Vinyl.

Ken je zelf andere interessante voorbeelden van vinyl-abonnementen?

Reacties

  1. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat dat Random Records een stelletje ‘oplichters” is die grotendeels enorme bagger platen rondsturen.

    Verder wil ik hier de SIngles Club van Munster Records en het Gold of Silver membership van Numero noemen.