Oudste platenzaak van Nederland?

Enkele dagen geleden berichtte ik over een platenzaak op Malta, die mogelijk de oudste ter wereld is. Welke Nederlandse winkel is eigenlijk het langst actief?

In de loop der jaren zijn heel wat roemruchte zaken gesloten, maar diverse schijfverkopers are still going strong. Het Amsterdamse Concerto Records bestaat bijvoorbeeld 60 jaar in 2015 en vierde dat op 16 en 17 mei met een festival in de Tolhuistuin.

De oudste nog actieve platenzaak van Nederland is Concerto daarmee niet. Evelyn Novacek in het Groningse Hoogezand werd al op 22 mei 1937 door de gelijknamige eigenares geopend (zie de geschiedenis van de winkel). Novacek, die als muzikant veel optrad, startte toen een winkel in geluidsdragers en (vooral) muziekinstrumenten.

Etalage muziekhandel Evelyn Novacek (foto: evelynnovacek.nl)

Later verhuisde de winkel van de Hoofdstraat naar de Meint Veningastraat. Platen kregen een steeds prominentere rol in het assortiment van de winkel. In de jaren ’80 had Evelyn Novacek ook een tijdje een filiaal in Delfzijl.

Bijzonder is dat de winkel anno 2015 nog steeds in handen van dezelfde familie is. Deze maand bestaat de winkel 78 jaar! Voor schrijver Auke Hulst was het de platenzaak van zijn jeugd.

Is Evelyn Novacek inderdaad de oudste platenzaak van Nederland? Of weten jullie nog meer oude(re) muziekwinkels?

Reacties

  1. allard van der starre zei

    Ik kwam vandaag
    V&D platen uit begin jaren 30 tegen
    mvg,
    allard van der starre