Platenzaak op Malta – de oudste ter wereld?

Malta is geen ideale vakantiebestemming voor vinyl-o-fielen. Toch kwam ik op dit mediterrane eiland een bijzondere platenzaak tegen. Misschien wel de oudste ter wereld!

Voor het kopen van muziek kun je op Malta, voor zover ik weet, alleen terecht in Valletta. In de belangrijkste winkelstraat van de hoofdstad, Republic Street, stuitte ik eerst op een moderne winkel met een redelijk aanbod cd’s, dvd’s en games. Een beetje Free Record Shop-achtig.

d-amato-1

Interessanter werd het in een zijstraat, St John’s Street (of Triq San Gwann in het Maltees). Van een afstand zag ik een nostalgisch uithangbord met het bekende His Master’s Voice-hondje hangen. Het bleek bij de winkel (Anthony) D’Amato te horen.

d-amato-4

Op de gevel stond trots ‘A music shop since 1885’. In de etalage hing een artikel uit The Guardian van enkele jaren geleden over ‘The world’s oldest record shop’. Spiller’s uit Wales, actief sinds 1894, zou de oudste nog actieve platenzaak zijn. D’Amato uit Valletta claimt echter nog 9 jaar louder te zijn!

Of de winkel ook in 1885 al geluidsdragers verkocht, valt te betwijfelen. Edison had pas enkele jaren daarvoor patent gekregen op de wasrollen en de eerste grammofoonplaten kwamen eind 19e eeuw op de markt. Waarschijnlijker is dat D’Amato begon met de verkoop van muziekinstrumenten en bladmuziek.

d-amato-2

Aan de gevel van de winkel is goed te zien de winkel uit twee panden bestaat. De vriendelijke eigenaar vertelde dat zijn voorvaderen begonnen met het linkerpand en dat de naburige winkel er later is bijgetrokken. Ook is de zaak in de loop der tijd aan de achterkant flink uitgebreid. De etalage links met mooie houten betimmering is nogal diep, omdat daar vroeger ook platenspelers werden uitgestald.

d-amato-3

D’Amato verkoopt vooral dvd’s en cd’s, met ook een aparte sectie voor Maltese muziek. Daarnaast zijn er enkele bakken met vinyl, zowel nieuw als tweedehands. Als souvenir viste ik er een obscure Maltese single uit de 80’s uit. Online lijkt de winkel niet erg actief te zijn.