Platenzaaknieuws mei 2015

De afgelopen maanden zijn er weer de nodige platenzaken geopend en andere nieuwe vinylverkooppunten. Enkele winkels die onder mijn aandacht kwamen:

Nieuw in Den Bosch is The Record Hustler (Facebook-pagina). Ik heb gehoord dat de winkel onder andere een ruim assortiment rock/metal heeft. Adres: Hinthamereinde 33. In dezelfde straat zit al langer Stichting De Langspeelplaat. En als je toch in de buurt bent, ga dan ook langs bij vintagewinkel Puik, die heeft ook de nodige platenbakken.

In Kampen is Off the Record in april 2015 geopend. Een winkel met nieuwe platen, cd’s en muziekdvd’s. Eigenaar Tjeerd de Jong is de zaak gestart vanuit zijn jarenlange passie voor muziek.

Sinds eind 2014 is ook Zeeland een platenwinkel rijker: De Platenbaas (Facebook-pagina) in Hulst. Dit is een een ‘shop-in-shop’, gevestigd in Mr. Smith. Volgens een interview in PZC is uitbater Wouter Mahu altijd op zoek naar bijzondere uitgaven en gelimiteerde edities.

En er is meer goed nieuws voor de Zeeuwen: half juni opent op de markt in Middelburg de nieuwe platenzaak / espressobar / barbershop Robuust! zijn deuren.

In Tilburg kun je vanaf 1 juni naar Diggers Recordstore. Deze zaak met vooral veel tweedehands platen wordt volgens oprichter Jaap de Groot ‘in vierkante meters de grootste vinylwinkel van Nederland’. Voorheen huurde hij het achterste gedeelte van Sounds in de Nieuwlandstraat. De afsplitsing verliep niet geheel in pais en vree.

Amsterdam heeft Michiel Vinyl (Facebook-pagina) als nieuwste aanwinst. Bij deze winkel in de Marnixstraat kun je niet alleen terecht voor een plaat, maar ook voor koffie, vintage meubels en meer. Luister ook deze rapportage van AmsterdamFM.

Verder zijn in de hoofdstad de plannen van Black Gold in een vergevorderd stadium. Deze combinatie van een koffiebar en platenzaak heeft via crowdfunding het benodigde budget vergaard. De winkel moet binnenkort openen in de Korte Koningsstraat.

In dezelfde stad is Any Old Time recent naar een nieuw adres verhuisd: Delflandplein 29. Ook is de winkel nu vaker open.

Al een paar maanden geleden kreeg het al rijk bedeelde Leeuwarden een nieuwe zaak: Licks. Behalve platen kun je er ook platenspelers en koptelefoons kopen, koffie drinken en kunst bekijken.

vinyl outlet AntwerpenRecent was ik een weekend in Antwerpen. In de buurt van de Lange Koepoortstraat zitten daar een handvol platenwinkels op een steenworp van elkaar. Nieuw voor mij was de Vinyl Outlet. Hier worden restpartijen aangeboden van het tegenoverliggende The Vinyl Touch. Je moet er wat moeite voor doen, maar wie weet vind je nog een pareltje tussen de ‘4 voor 10 euro’-platen.