Record Store Day 2015 in Utrecht

Afgelopen zaterdag was het weer Record Store Day, uitgegroeid tot een jaarlijkse traditie om platenzaken in het zonnetje te zetten. Tijdens deze dag komen grote aantallen speciale releases (vooral op vinyl) uit en treden er in veel winkels bandjes op.

Inmiddels zwelt de kritiek op deze dag aan en vinden mensen het te commercieel worden. Grotere platenmaatschappijen proberen een slaatje te slaan uit de hype door peperdure, gelimiteerde platen uit te brengen, vooral reissues van oud materiaal, vaak met een leuk kleurtje vinyl. Wat dacht je van een blitse picture disc van A-Ha’s Take On Me, waarvan het origineel in elke kringloop ligt? Ook klagen kleine labels dat rondom Record Store Day alle capaciteit van de schaarse platenpersen wordt opgeëist door de grote jongens. Dit zijn zeker valide kanttekeningen, maar toch vind ik deze dag nog altijd leuk om mee te maken.

Siouxsie Join Hands reissue

De Utrechtse platenzaken openden zaterdag om 10:00 uur. Uit ervaring wist ik dat je dan ook aanwezig moet zijn om kans te maken op de meest gewilde releases. Eerst fietste ik langs de Plaatboef, waar het nog vrij rustig was. Het aantal speciale RSD-releases was hier vrij beperkt, maar ik legde voor een vriend wel beslag op Join Hands van Siouxsie & the Banshees (een reissue met andere hoes en een extra track, naar verluidt zoals de band deze uitgave ooit had gewild).

Slowdive en Hooverphonic

Daarna snel door naar Plato, waar het dringen was om bij de platenbakken te komen. Bovengenoemde vriend had daar voor mij Blue Day van Slowdive achtergehouden. Deze compilatie met vroege singles was tijden niet op plaat verkrijgbaar geweest, zoals veel vinyl uit de jaren ’90. Hetzelfde geldt voor Blue Wonder Power Milk, het tweede album van Hooverphonic uit ’98. Daarom kocht ik nu maar de heruitgave, net als Slowdive uitgebracht door Music on Vinyl in een oplage van 1000 exemplaren op blauw vinyl. Verder vond ik nog een herpersing op 12″ van de 80’s culthit Suicide Commando van No More.

Rats on Rafts cover

Nieuw werk scoorde ik van Rats on Rafts, zowel hun nieuwe elpee Tape Hiss als de single Last Day on Earth / Some Velvet Morning. Laatstgenoemd nummer is een cover van de klassieker van Nancy Sinatra en Lee Hazlewood. Op het hilarische hoesje poseren de ratten ook als Nancy & Lee. Verder kreeg ik natuurlijk de speciale RSD-single van Armand en The Kik cadeau, een vermakelijke combinatie.

The Rag Trade in de Plaatboef

Na weer op krachten te zijn gekomen, ging ik opnieuw richting stad voor wat instore-optredens, ook een belangrijk onderdeel van Record Store Day. Bij de Plaatboef pikte ik de akoestische indie-pop mee van The Rag Trade, met prettige melancholische liedjes.

Rats on Rafts bij Swordfish & Friend

Later die middag zag ik de eerder genoemde Rats on Rafts optreden in Swordfish & Friend, dat voor het eerst meedeed aan Record Store Day. Het chique Oudkerkhof wist vast niet wat het overkwam met deze Rotterdamse lefgozers. De straat stond vol, alle apparatuur van de band paste maar net in de winkel en tijdens hun korte maar heftige optreden trilde de Crosleys bijna van de muur…