Vroege Black

Onlangs vond ik op een beurs een mij onbekende single van ene Black. Bij die naam moest ik meteen denken aan de bekende hit ‘Wonderful Life’. Mooi nummer wel, typische jaren ’80 pop. Ik heb zelfs de gelijknamige lp in de kast. Het leek me echter sterk dat deze single van dezelfde act zou zijn.

Black - More than the Hun

Een snelle zoektocht leerde me dat we hier wel degelijk met dezelfde Black van doen hebben, het project van de Britse songwriter Colin Vearncombe. ‘More than the sun’ was zijn tweede single in 1982, nadat hij een jaar eerder al ‘Human Features’ had uitgebracht. Beide singles deden echter niet veel.

Pas in 1985 viel hij op met ‘Wonderful Life’, aanvankelijk nog in eigen beheer uitgegeven. Twee jaar later werd een heruitgave op A&M Records een internationale bestseller. In Nederland haalde ook ‘Sweetest Smile’ de Top 40. In Groot-BrittanniĆ« scoorde Black in de jaren erna nog een handvol kleinere hits. In Nederland verdween hij al weer snel van de radar. Anno 2015 staat ‘Wonderful Life’ in de onderste regionen van de Top 2000. De laatste jaren brengt Vearncombe nog af en toe een album uit.

Terug naar de aanleiding voor dit stukje. De single ‘More than the sun’ die ik vond, kan ik beslist waarderen. Hij klinkt wat meer wave en minder jazz-poppy dan Black’s latere werk. De vocalen zijn soms wat ‘gezwollen’, maar de sfeervolle toetsen en de meeslepende compositie maken dit goed.

Twee jaar later bracht Black een aangepaste versie van het nummer uit, in een iets meer ingetogen uitvoering:

Reacties

  1. Marcel F G Rijs zei

    Black maakt al 35 jaar de meest prachtige muziek. Zijn nieuwe CD ‘Blind Faith’ is net uit. Zie http://www.pledgemusic.com/projects/black en http://www.amazon.co.uk/Blind-Faith-Black/dp/B00UUAD2MI .