De comeback van de SL-1200

Als een van de meest iconische platenspelers zijn comeback maakt, zorgt dat natuurlijk voor rumoer. Zeker als het om de Technics SL-1200 gaat.

De eerste SL-1200 kwam al in 1972 op de markt, uitgebracht door de Japanse firma Matsushita onder de merknaam Technics. Aanvankelijk was hij bedoeld als een goede, betrouwbare speler voor thuisgebruik, maar al snel werd hij populair onder DJ’s. 

Helemaal vanaf 1978, toen de nieuwe SL-1200MK2-lijn beschikbaar kwam. Door de snelle start/stop, precieze pitch control en zijn stevige bouwkwaliteit bleek het een uitstekend werktuig te zijn voor mixen & scratchen.

Audiofielen doen wel eens wat neerbuigend over de SL-1200 (en direct drive in het algemeen), en ongetwijfeld zijn er draaitafels die meer value for money bieden voor de veeleisende thuisluisteraar. Maar met name in de hiphop- en dance-scenes werd het dé iconische platenspeler. Volgens Wikipedia zijn er ruim 3 miljoen verkocht van de SL1200-spelers, waarvan later nog andere modellen uitkwamen (MK3 t/m 6). Gebruikte exemplaren gaan vaak voor minstens 500 € van de hand.

Technics SL-1200 MKII

Zelf kocht ik een jaar of 15 geleden een derdehands SL1200-MK2. Hij mag wat krasjes hebben, maar in al die tijd heeft ie me nooit in de steek gelaten. Een betrouwbaar werkpaard. Ook als ik als hobby-DJ ergens op een alternatief feestje draaide, was ik altijd blij met de aanwezigheid van een stel vertrouwde Japanse machines.

In 2010 trok Panasonic (de opvolger van Technics) de stekker uit de platenspelerproductie. Niet alleen was de vinylmarkt flink gekrompen, de voornaamste doelgroep van de SL1200, de DJ’s, ging steeds meer digitaal draaien.

De laatste jaren kwamen er al  diverse ‘klonen’ op de markt. De Audio-Technica AT LP120 is een goed voorbeeld. Betaalbaar en uiterlijk bijna identiek aan de SL1200, zij het wel minder robuust dan het origineel. Ook de recenter gelanceerde, duurdere Pioneer PLX-1000 heeft duidelijk veel overeenkomsten.

Door de vinylhype (en misschien door petities van fans), maakte Panasonic onlangs bekend toch weer met 2 nieuwe modellen te komen: eerst de gelimiteerde Grand Class SL-1200G en later in de 2016 de SL-1200GAE. De aanvankelijke blijdschap onder liefhebbers werd wat afgeremd door geruchten over een hoge prijs (zo’n 4000 € is al genoemd).

Technics SL-1200GAE

Met de nieuwe spelers wordt duidelijk niet gemikt op de startende plaatjesdraaier. Kan de SL-1200 met zo’n prijskaartje (een veelvoud van de ‘klonen’) toch weer een succes worden? We zullen het zien, maar de historische reputatie heeft het apparaat natuurlijk al mee. En verder zijn er de nodige technische upgrades aangekondigd die de audiofiele kwaliteiten zouden moeten vergroten. Ik hou het voorlopig nog bij m’n trouwe vintage vriend.