Welkomstplaatje uit Zeist

Pas duikelde ik een leuke curiositeit op: een single die kersverse inwoners van Zeist verwelkomt. ‘Disco-Tips – over uw nieuwe woonplaats’. Het grammofoonplaatje met lokale muziek gaat vergezeld van een boekwerk met info en foto’s van het stadje in Midden-Nederland.

disco tips Zeist

De inhoud van de single is niet te versmaden. Wat dacht u van carillonspel door beiaardier A. van Ooijk en een mars door het Zeister Harmonie Muziekgezelschap. Ook het Zeister Mannenkoor en het Zeister Philharmonisch Orkest zijn van de partij. Een welkomstwoord door burgemeester Stolk maakt het helemaal af.

In het boekje staan zo’n 30 kleine zwartwit-foto’s. Ze gaan vergezeld van ronkende teksten over Zeist, zoals: ‘Al even markant als het gemeentehuis is het nog niet zo lang geleden in fraaie stijl herbouwde postkantoor.’ Of: ‘Ook in de nieuwbouwwijken hebben de stedenbouwkundigen alle moeite gedaan om de bewoners een prettig leefklimaat te bezorgen.’ En zelfs: ‘De Slotlaan wordt wel de Kalverstraat van de Utrechtse Heuvelrug genoemd.’

Achterin het boekwerk staan aantrekkelijke voordeelcoupons van Zeister middenstanders. Wat te denken van een gratis boekje over reformvoeding bij aankoop van 15 gulden bij Reform- en Dieethuis De Vries B.V., gratis biefstuk bij slager Boerhout, een gratis vergroting bij fotohandel Gebr. Blanken of gratis controleren en instellen van uw (kleuren-)t.v. door Radio Schouten?

Op het plaatje is geen jaartal vermeld, ik schat dat hij uit medio jaren ’70 stamt. De firma die het plaatje produceerde, Uitgeverij “Decora” uit Alkmaar, sleet dit concept vermoedelijk aan meerdere gemeenten. Een Twitteraar meldde dat hij een variant van Gouda heeft. Kent iemand nog andere uitgaven?

Reacties

  1. Bert Heuvelman zei

    Ja ik heb ook eentje gevonden: Over Den Helder. Precies dezelfde lay-out enindeling: een plaatselijk koor en een praatje over Den helder en diverse voordeelbonnen bij de middenstand. Ik schat, gezien de zwart-wit foto’s 1974-1975′. Wel echt curiositeit! Zouden de nieuwe bewoners van die tijd nu echt zo’n plaayje hebben gedraaid? De bonnen zijn wel gebruikt!

  2. Die van Zeist heb ik ook en één van Ede. De titel is onder meer:DISCO TIPS -over uw nieuwe woonplaats Ede-Labelnummer LOP008