Klassiek vinyl

Ook klassieke muziek is terug van nooit weggeweest op vinyl. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de Vinylweek die op 25 november op NPO Radio 4 van start is gegaan.

Tot 1 december 2017 draait de zender klassieke muziek van plaat. Radio 4 gaat op zoek naar legendarische platen en opvallende klassieke lp-uitgaven van het afgelopen jaar. Luisteraars kunnen stemmen op de mooiste klassieke platenhoes en er is een feestelijke slotuitzending op 1 december bij Beeld en Geluid.

Nieuw aanbod

Bij mijn lokale platenzaak raakt de bak met nieuw klassiek vinyl ook steeds beter gevuld. Deels gaat het om heruitgaven van standaardwerken op b.v. Deutsche Grammophon. Maar ook moderne (neo-)klassieke componisten en uitvoerders gaan op plaat over de toonbank, denk aan Max Richter, Joep Beving en Ludovico Einaudi, of Janine Jansen en Lang Lang. Het Nederlandse label Music on Vinyl is hier ook op ingesprongen.

Zelfbescherming

Zelf hou ik me overigens maar beperkt bezig met klassieke muziek. Vooral uit zelfbescherming, want als ik dat ook nog fanatiek ga verzamelen…

De paar dozijn klassieke platen die ik heb, bevatten vooral werken uit het eerste deel van de 20e eeuw. Bijvoorbeeld Pärt, Górecki en Penderecki. Interessant vind ik ook de serie met Nederlandse componisten op Donemus. Verder kan ik oude muziek uit middeleeuwen en renaissance waarderen. Zo heb ik enkele mooie uitgaven in de reeks Reflexe – Stationen Europäischer Musik, vaak voor weinig geld te vinden, en de nodige platen van Nederlandse ensembles als Camerata Trajectina en Studio Laren. Daarnaast heb ik de nodige artiesten op het het snijvlak van klassiek en ‘pop’ in de kast, zoals Wim Mertens.

Kraakgevoelig

Klassiek op plaat heeft wel een nadeel: kraakjes en tikjes zijn sneller storend dan bij heftige rock. Mede daarom hebben veel klassiekliefhebbers de cd snel omarmd. In eurobakken kom ik bijvoorbeeld geregeld de subtiele pianowerken van Satie tegen, uitgevoerd door Reinbert de Leeuw. Maar kraakloze exemplaren lijken zeldzaam te zijn! Wat me ook weer verrast, want klassieke lp’s zijn doorgaans een stuk beter onderhouden dan punk- of reggae-vinyl.

Kringloop

Met de ‘verzamelbaarheid’ van klassiek vinyl is trouwens iets geks aan de hand. Bij kringloopwinkels zie ik bakken vol klassiek voor hooguit 1 euro per stuk. Je kunt met een klein budget zo een aardige basisverzameling aanleggen. Toch zie ik maar weinig belangstellenden zich hierop storten. Op de Steve Hoffman-forums hoopt gebruiker fluffskul dat dit zo blijft: ‘I pray hipsters never get into classical LPs.’

Kapitaalkrachtig

Aan de andere kant tellen kapitaalkrachtige verzamelaars aardig wat neer voor audiofiele persingen in near mint-conditie. Bedragen van 4 cijfers voor de komma zijn geen uitzondering. Wekelijks staan er klassieke platen in de lijstjes met ‘duurst verkochte platen’ op eBay die Collectorsweekly opstelt.

Aziatische markt

In Azië schijnt er een grotere markt voor klassiek te zijn. Op de Mega Platen & CD Beurs was ik niet verbaasd om een stel jonge Aziaten te zien dat klassieke platen per doos opkocht. Ik moest denken aan een interview met Mark Kneppers (Velvetvinyl outlet): “Ze wilden alle klassieke platen in de outlet kopen, tegen een goede prijs. We hebben alles eruit getrokken, een stuk of 4.000 stuks. Vervolgens ben ik alle kringloopwinkels in de omgeving af gegaan, en heb ik er in twee dagen nog eens 2.000 verzameld. Die zijn verscheept naar China.”

Luisterervaring

Klassiek luisteren op vinyl zal niet meer mainstream worden. Maar het kan nog altijd een bijzondere luisterervaring bieden. The Huffpost vergeleek het zelfs met ‘sex for the first time‘.

Reacties

  1. Hans Rijsinge zei

    Leuk verhaal over die bijzondere klassieke platen. Vooral de Collectorsweekly, op dit momen (28-2-2019) een plaat met 60 biedingen; hoogste bod 7100 dollar. Jeez
    Dan de Chinezen, is dat nog steeds zo?