Leesvoer: Vinyl Magazine

Onlangs verscheen het eerste nummer van Vinyl Magazine. Waarschijnlijk niet geheel toevallig in dezelfde maand als Record Store Day 2017. Geen gek idee, gezien de nog steeds groeiende aandacht voor alles wat met zwarte schijven te maken heeft. Bovendien was er nog geen vergelijkbaar Nederlandstalig blad (van een paar jaar terug herinner ik me wel enkele nummers van Het Vinyl Tijdschrift, maar dat was kleinschaliger).

Vinyl Magazine, onder hoofdredacteurschap van Joachim Hilhorst, bevat een brede mix van vinyl-gerelateerde onderwerpen. Van het maken, uitbrengen en verkopen van platen tot het afspelen en luisteren ervan en alles ertussenin. Het is dus geen hifi-blad en ook geen ‘gewoon’ muziektijdschrift.

Vinyl Magazine - spread met Music on Vinyl

Zo staan er reportages in over platenzaken (Variaworld in Deventer, North End in Haarlem), over groothandel Bertus & reissue-label Music on Vinyl en over het persen van de nieuwste grammofoonplaat van Boudewijn de Groot. Ook vind je in het blad interviews met liefhebbers, zoals Record Store Day-ambassadeur Jett Rebel en radio-DJ Wouter van der Goes. Achtergrondverhalen (bijvoorbeeld over het Stax-label), luistertips, nieuwtjes en een (betaalbare) platenspelertest maken het af.

Het magazine richt zich op een breed publiek, waaronder zeker ook beginnende platendraaiers. Het is geen bloedserieus blad voor doorgewinterde audiofielen. De schrijfstijl is luchtig tot soms zelfs erg melig (de quiz) en een bonte mix van muziekstijlen passeert de revue. Bij de nieuwtjes dacht ik soms, ‘dit las ik 2 maanden geleden al op Facebook’, maar dat is een beetje inherent aan een analoog blad.

Heel goedkoop is het blad van 100 pagina’s niet met 6,95 €, maar ik vond het leuk om te lezen en wat mij betreft mogen er meer nummers komen. Kennelijk is dat ook het plan, want op de website vinyl-magazine.nl staat de optie om je te abonneren. Vinyl Magazine is een uitgave van F&L Publishing Group en is los verkrijgbaar bij de grotere tijdschriftaanbieders, ik vond mijn exemplaar bij een stations-AKO.