Record Store Day 2017

Net bijgekomen van de Mega Platen & CD Beurs, komt Record Store Day er weer aan. Op 22 april 2017 kun je terecht bij meer dan 100 winkels in Nederland.

In 2010 kwam dit jaarlijkse event uit Amerika overwaaien, waar het al een paar jaar bestond. Inmiddels is er een Record Store Day in meer dan 20 landen. Op deze dag wordt de onafhankelijke platenzaak in het zonnetje gezet met speciale plaatuitgaven en bijzondere optredens.

Dit jaar zijn er zo’n 500 speciale releases die tijdens Record Store Day voor het eerst te koop zijn. Sommige zijn gewild en gelimiteerd. Reserveren kan (in principe) niet, dus je moet er vroeg bij zijn om ze te bemachtigen. Ook omdat er handelaren op de loer liggen om ze later voor het dubbele te verpatsen, hoewel veel releases al best prijzig zijn. Overigens zijn er ook zat RSD-releases die niet snel uitverkopen en later in de uitverkoopbakken belanden.

Meestal laat ik me verrassen door wat ik toevallig in de bakken zie staan. Maar bij een vluchtige blik op de releaselijst zag ik al enkele platen die m’n interesse trokken. Zoals de Acoustic Hits van The Cure (eerder alleen als bonus bij de Greatest Hits-cd), Short Stories For Pauline van Durutti Column (voor het eerst in deze vorm uitgebracht), The Naked And The Death van Siglo XX (heruitgave van hun gezochte 1e single) en Close To The Noise Floor (compilatie op Cherry Red met elektronica uit ‘75-’84). Oké, ik geef het toe, ik ben een beetje gefixeerd op de donkere 80’s.

Minstens zo’n belangrijk element van Record Store Day zijn de instore-optredens en meet & greets  in een groot deel van de deelnemende winkels. Uit het verleden kan ik me bijzondere optredens herinneren van Claw Boys Claw en Rats on Rafts.

Hou de pagina Events van Record Store Day in de gaten voor het programma of de Facebook-pagina en/of website van je lokale winkel. Wie weet pik je nog een tof optreden mee tussen de platenbakken.